A Fidesz tömeges bevándorlás kezelésével összefüggő törvényjavaslata nem a menekültügyről, nem az átvándorlásról, hanem a magyar emberek jogkorlátozásáról szól - jelentette ki Tóbiás József pénteken Budapesten.
Az MSZP a jövőben is tiltakozni fog, a nem jogállami, nem közös európai megoldások hiányában meghozott, unortodox, a jogállamiságból kilépő megoldások ellen - közölte a párt elnöke a Keleti pályaudvar főbejárata előtt megtartott sajtótájékoztatóján.

Ez a törvényjavaslat nem erősítette volna sem a magyar emberek biztonságát, sem a menekültügy, illetve az átvándorlással kapcsolatos kihívások kezelését - tette hozzá az ellenzéki politikus.

Tóbiás József úgy vélekedett: a következő hetekben világossá kell tenni Magyarországon és Európában, hogy van demokratikus ellenzéki párt, az MSZP, amely jogállami, európai eszközökkel kínál megoldást az átvándorlás és a menekültválság kezelésére.

Ugyanakkor a jogi eszközök nem elegendőek, emberséggel is kell kezeljük emberek ezreinek a sorsát. Embernek kell maradnunk, mert ha nem leszünk emberségesek, akkor a gyermekeink jövője kerül veszélybe - fogalmazott a pártelnök.

Az MSZP számára fontos Magyarország a magyar állampolgárok védelme, az európai határok szabadon tartása és fontos, hogy minden emberen segítsünk, akin tudunk - fűzte hozzá a politikus.

A sajtótájékoztatón jelen volt Harangozó Tamás az Országgyűlés honvédelmi bizottságának szocialista alelnöke és Molnár Zsolt a nemzetbiztonsági bizottság szintén szocialista elnöke.

Ezzel kapcsolatban Tóbiás József elmondta: mindketten készek arra, hogy parlamentáris keretek között, bizottsági szinten tárgyaljanak minden épeszű jogállami megoldásról. Ennek viszont az a feltétele, hogy a kormány lépjen vissza az eddigi hibás stratégiájától és fejezze be a gyűlöletkeltést.

Mert az amit a kormány most tesz, ahhoz vezethet, hogy Európa mérleget von és Magyarország kizárja magát Európából - mondta Tóbiás József, aki köszönetet mondott a segélyszervezeteknek és az egyházaknak a menekülőknek nyújtott segítségért.

Forrás: MTI