Az akupresszúra az akupunktúrához hasonlóan az ősi kínai orvoslásból ered, de már a középkorban meghonosodott Európában is, mára pedig az alternatív gyógymódok közé soroljuk, és kiegészítő kezelésként használjuk.
Az akupresszúrás terápiának lényege, hogy a test bizonyos meghatározott pontjait ingerelje, de ebben az esetben nem vékony tűkkel, hanem puszta érintéssel próbálják helyrehozni a szervezet energiaáramlását.

Hogyan működik az akupresszúra?

Egy kezelés általában 2-3 percig tart, a terápia hossza a páciens állapotától és a kezelésekre adott válaszreakciójától függ.

Az akupresszúra ugyanarra az elméletre épül, mint az akupunktúra, tehát a szervezetben áramló csi (életenergia) áramoltatása a cél: az alulműködő szervhez kevesebb, a túlműködő szervekhez több energiát juttatunk. Itt nem tűvel dolgoznak, hanem ujjal masszírozzák meg az akupunktúrás pontokat.

Milyen fájdalmakat enyhít?

Az akupresszúra számos problémára, fájdalomra alkalmazható. Ide tartozik a fejfájás, különösen a migrén, a neuralgiás fájdalmak és a fogfájás enyhítése, de sikerrel alkalmazható nátha, köhögés, hasmenés, székrekedés és alacsony vérnyomás kezelésére is. Különösen jó szolgálatot tehet a mozgásszervi megbetegedések okozta fájdalmak csillapításában, különösen a reumás panaszokra, sérv okozta fájdalomra és az isiászra.

Öngyógyításra is alkalmazható

Ha bátrabbak vagyunk, akupresszúrás kezeléssel akár magunk is kísérletezhetünk. Meg kell keresnünk a megfelelő akupresszúrás pontokat, és arra nyomás gyakorolnunk a hüvelyk- vagy mutatóujjunk segítségével. 

Migrén csillapítására például több pontot is ingerelhetünk: a halántékon, a szemöldöktől másfél centire lévő mélyedésben lévő pontot, a szemöldök közepét vagy a gyűrűsujj középső ízületénél lévő akupunktúrás pontot. Nátha kezelésekor pedig a fülkagyló mögött, a fülcimpa magasságában vagy a kézháton az első és második kézközépcsont között lévő pontot, illetve fél centiméterre az orrunk mellett fekvő területeket ingerelhetjük.

Forrás: hazipatika.com