Humanitárius katasztrófát sikerült megakadályozni az elmúlt napokban azzal az összehangolt munkával, amelyet a magyar hatóságok a segélyszervezetekkel együtt végeztek a szerb-magyar határ térségében - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere az illegális bevándorlásról tartott szerdai szegedi sajtótájékoztatón.
Balog Zoltán elmondta, hogy a rendvédelmi szervek feladata a határ védelme mellett a segélyszervezetekkel, a gyermekvédelemmel, az egészségüggyel együttműködve megvédeni és ellátni azokat, akik menedéket kérnek.

200 milliót kapnak humanitárius szervezetetek

A kormány döntött arról, hogy 200 millió forinttal támogatja azt a három humanitárius szervezetet - a Magyar Vöröskeresztet, az Ökumenikus Segélyszervezetet és a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot -, amelyek segítik Magyarországon, valamint - testvérszervezeteikkel együtt a szerb oldalon - a migránsok ellátását - közölte a miniszter.

Balog Zoltán köszönetet mondott a komoly, megerőltető szolgálatot végző rendőrök munkájáért, amely komoly pszichikai terhelést is jelent.

Egy évig ingyenes egészségügyi ellátás jár a regisztrált migránsoknak

A miniszter közölte, azoknak a migránsoknak, akik regisztrálnak és kérik menekültstátusba vételüket, egy évig ingyenes egészségügyi ellátás jár, ez komoly feladatot ró a mentőszolgálatra és elsősorban a szegedi klinikákra. A tárcavezető hozzátette, a menedékkérelmet benyújtó családok gyermekeit minden olyan ellátás és szolgáltatás megilleti, amely a magyar kiskorúakat is.

A politikus hangsúlyozta, külön feladatot jelent a kísérő nélküli kiskorúak elhelyezése. Idén mintegy 8600-an - szinte kivétel nélkül fiúk - érkeztek Magyarországra, többségükben Afganisztánból, közülük 3800 gyermek. Jelenleg két befogadóállomáson - Fóton, illetve Hódmezővásárhelyen - negyven olyan fiatalkorú tartózkodik, akivel nem érkezett felnőtt családtag. Tavaly a kísérő nélküli kiskorúak közül 51 gyermek került nevelőszülőköz - tudatta a miniszter.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár kifejtette, július elejétől a három most támogatott szervezet mellett a Karitatív Tanács három másik tagja - a Katolikus Karitász, a Református Segélyszervet és a Baptista Szeretetszolgálat - is részt vesz a migránsok ellátásában. Ezek a szervezetek nemcsak a határnál, a pályaudvarokon, hanem a gyermekvédelmi intézményekben is folyamatosan végezték munkájukat.

200 ezer migráns érkezett idén Magyarországra

Az első nap összesített adatai szerint kedden 94-en nyújtottak be kérelmet a Magyarországra történő beléptetés és menekültstátus iránt. A kérelmezők között 13 gyermek volt, az állampolgársági összetétel szerint pedig afgán, bangladesi, kongói, pakisztáni, szír és szomáliai emberek - mondta el Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó.

Az ügyekben 48 közigazgatási döntés már megszületett, az elutasítások ellen heten fellebbeztek a bíróságnál, és 19 kérelem volt elfogadhatatlan, ami azt jeleni, hogy a kérelmezők nem működtek együtt az eljárásban a magyar hatóságokkal. Közösségi szállásra több tucat embert szállítottak, akiknek az ügyében még zajlik az eljárás, ők elsősorban családosok.

Kedden a zöldhatáron 316 emberrel, míg szerdán 0 órától reggel 9 óráig 203 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. Összesen 46 büntetőeljárás indult és szerda délután már megtartják az első bírósági tárgyalást is - tette hozzá.


Bakondi György elmondta: éjfél óta nem változott a helyzet a déli határszakaszon Csongrád megyében. A röszkei autópálya-határátkelőhelyen néhány százan tartózkodnak a határ szerb oldalán, a közúti határátkelőhelynél és Ásotthalomnál pedig néhány tucat migráns vár arra, hogy beléphessen az országba. A migránsok időnként követelőznek, kiabálnak.

Kitért arra, a rendőrség megfelelő létszámmal, felszereltséggel és rendkívül higgadtan járt el a három érintett határátkelőhelyen és a tranzitzónákban is. A zöldhatáron történő járőrözés pedig, amelyben a honvédség is részt vesz, megfelelő hatékonysággal képes volt arra, hogy a kerítésen átjutni kívánó, átjutó vagy a kerítést megrongáló emberek ellen intézkedjen. Szilárd a műszaki biztosítás, drónok, helyszíni kamerák rögzítik a történéseket - mondta.

Bakondi György hozzátette: megkezdődött a második nap az új jogi szabályozások érvényesítésében, és az adatok azt mutatják, hogy míg az év elejétől több mint kétszázezren érkeztek a zöldhatáron, most a tiltott határátlépések száma nagyságrendekkel esett vissza.

"Nagyon bízunk abban, hogy az intézkedéseink eredményeképpen az a migrációs nyomás, mely egész Magyarországot és rajtunk keresztül egész Nyugat-Európát is érte, mérséklődik, illetve más útvonalra kerül" - fogalmazott miniszterelnöki főtanácsadó.