Horvátországnak nem lehet az EU-val szembemenő menekültstratégiája, az uniónak pedig nincs ilyen stratégiája, hiszen őt is meglepetésként érte a menekültválság - jelentette ki Zoran Milanovic horvát miniszterelnök a Vecernji List című horvát napilap hétfői jelentése szerint.
"Olyan ország vagyunk, amelynek sokan segítettek, amikor szüksége volt rá, ezért lehetőségeinkhez mérten - amelyek csekélyek ugyan, de vannak - készek vagyunk mi is segíteni, és meg is tesszük" - hangsúlyozta a miniszterelnök. 

Kiemelte: "Embereknek kell lennünk, és segítenünk kell azokon, akik kétségbeesetten menekülnek hazájukból a háború elől, és nem várhatjuk őket gumibotokkal a határon". 

"Németország idén közel egymillió embert fogad be, Horvátország pedig természetesen segíteni fog. Az egyik legnagyobb hajónk jelenleg Szicília partjainál vesz részt az emberek kimentésében. Tehát ott vagyunk, nem futamodunk meg a felelősségvállalás elől, a horvátok szolidárisok lesznek" - mondta.

Nem mindenki ért azonban egyet a kormányfő kijelentéseivel.

A horvát lapok is idézték Ivica Dacic szerb külügyminiszter múlt heti nyilatkozatát, amely a Danas című belgrádi napilapban jelent meg, és amely szerint Szerbia nem épít falat a macedón határon, mint ahogy azt Magyarország teszi. Kiemelték, hogy Dacic szerint a migránsok a magyar-szerb határzár megépülése után majd Horvátország és Bulgária felé veszik az irányt.

Kresimir Vrpka, az ellenzéki, nemzeti konzervatív Horvát Jogpárt (HSP) tagja szerint is a magyar határkerítés megépítése Horvátország felé tereli a menekülteket. "Ezért ugyanúgy meg kell védenünk magunkat, mint ahogy azt a magyarok teszik, magas drótkerítéssel" - szögezte le. 

Damir Kajin, a kormánykoalícióhoz tartozó Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) elnöke egy hét végi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Horvátország nincs felkészülve 30-40 ezer fős menekültáradat befogadására, amely néhány hónapon belül áthaladhat az országon. 

Miért nem menekülnek a migránsok a világ leggazdagabb országai felé: Szaúd-Arábiába, Katarba, Kuvaitba és az Emírségekbe? - tette fel a kérdést, majd meg is válaszolta: "Azért nem, mert Szaúd-Arábiába 950 kilométeres fallal védi határait, miközben mi a falépítést a magyarok szemére vetjük". Hozzátette: együtt érez a tragikus sorsú menekültekkel, de megérti a görögök, a macedónok, a szerbek és a magyarok félelmeit is.

Ivo Josipovic volt államfő, az Előre Horvátország elnöke szerint az országnak jól fel kell készülnie, és fel kell mérnie a lehetőségeit. 

"Nem fordíthatunk hátat annak, ami történik, de nem vállalhatunk olyan kötelezettségeket, amelyeket nem tudunk teljesíteni" - fogalmazott a volt elnök.

Horvátország nemrégiben szigorította a biztonsági intézkedéseket Szerbiával közös határán, miután egy nagyobb migráns csoport megrohamozta a szerb-magyar határt, és a szerb rendőrségnek be kellett avatkoznia.

A horvát kormány júliusban felajánlotta, két éven belül 550 menekültet fogad be, hogy a többi tagországgal együtt könnyítsen a Görögországra és Olaszországra nehezedő migrációs nyomáson.

Bár Horvátország két éve EU-tag, továbbra sem célállomás a bevándorlók számára. Az utóbbi tíz évben csaknem 5000 ember kért menekültstátust, és közülük mindössze 150-en kapták meg.

Forrás: MTI