Együttesen csaknem 4,3 milliárd forintból korszerűsítik a szennyvízhálózatot a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászladányban és Jászdózsán, az október elején záruló beruházások nyolcezer ember életminőségének javítását célozzák - tájékoztatta a projektek kommunikációjáért felelős szolnoki Szféra-Tisza Kulturális Szolgáltató Kft. ügyvezetője hétfőn az MTI-t
Pap Gyula elmondta: a mintegy 2, 9 milliárd forintos jászladányi és a csaknem 1, 4 milliárdos jászdózsai projektet 100 százalékban támogatta a magyar állam és az Európai Unió.

Jászladányban a beruházás során megépül 40 ezer méter közterületi gerincvezeték, 8 átemelő és egy napi 440 köbméter csatornán érkező szennyvíz-kapacitással rendelkező tisztító telep - közölte. Pap Gyula kitért arra, hogy a mintegy hatezres lélekszámú településen korábban nem volt egyedi szennyvízkezelés, a korszerűtlen, iszapossá vált szikkasztómedencék, illetve a víz zárására alkalmatlan aknák miatt a szennyvíz 85 százaléka a talajba szivárgott, ezt a helyzetet orvosolja a zöldmezős beruházás.

Az ügyvezető tájékoztatása szerint Jászdózsán a projekt keretében kiépül a település elválasztott rendszerű, gravitációs kialakítású, szennyvízcsatorna-hálózata, több mint 18 ezer méter gerincvezetékkel és egy ezer méteres nyomóvezetékkel, valamint 7 szennyvízátemelőt is létesítenek.
 A beruházás során megépül a napi 185 köbméter hidraulikai kapacitású szennyvíztisztító telep - tette hozzá.
Pap Gyula kiemelte, hogy a kétezres lélekszámú településen korábban nem működött vezetékes szennyvízelvezető hálózat. A keletkező kommunális szennyvizek összegyűjtése részben zárt tározókban történt, azonban a szippantott szennyvíz elhelyezése környezetvédelmi szempontból nem volt megoldott - közölte.
A jászladányi beruházás kivitelezője a Duna Aszfalt Kft. és az OMS Kft. által alkotott konzorcium, Jászdózsán a munkálatokat a Swietelsky Magyarország Kft. szakemberei végzik. Mindkét településen 90 százalék feletti készültségi állapotban van a beruházás, októberben megkezdődhet a hat hónapos próbaüzem, ezzel párhuzamosan pedig a lakossági rákötések is.

Forrás: MTI