Szent István nemcsak államot alapított a Kárpát-medencében, hanem nemzetet is szervezett - mondta az Országgyűlés alelnöke a Somoskőújfalun tartott Szent István-napi ünnepségen csütörtökön.
Lezsák Sándor kijelentette: ma, amikor egyre erőteljesebb a Kárpát-medencében a magyar nemzet veszélytudata, István király intelmeiből talán az a legfontosabb, hogy ha a hit pajzsát tartod, rajtad az üdvösség sisakja is.

Keresztény hitünkhöz, nemzetünkhöz, országunkhoz hűen találjuk meg a hétköznapok gondjaiban azt, ami segíthet bennünket - fogalmazott.

A Kakuk Lovasudvar ünnepségén beszédében az alelnök hangsúlyozta: méltán ünnepeljük Szent István jövőt megalapozó intelmeit és azt a sok hőst, aki akár élete árán is védte államunkat.

Az apró fejedelemségekre tagolt, állandóan háborúskodó és éhínségektől sújtott Európában ezer esztendővel ezelőtt Magyarország sokak számára kívánatos letelepedési hely volt, noha soha nem tartoztunk Európa leggazdagabb országai közé. Akkor azonban még sokan vallották, hogy életminőségünk, életérzésünk meghatározó tényezői között nem elsődleges dolog a gazdagság - mondta Lezsák Sándor.

Kiemelte: a magyar államban mindig fontos szerepet töltött be a helyi demokrácia, a helyi önigazgatás folytonossága, Magyarországon soha nem sikerült elérnie az arisztokráciának, hogy a megyéket, járásokat apáról fiúra öröklődő tisztségben grófok, bárók igazgassák.

A hadkötelesek együtt harcoltak településükért és az országért - nem pedig az aktuális feudális nagyúrért -, nem véletlen, hogy a trianoni országcsúfítás ellen egész közösségek vették fel együtt a harcot - mondta Lezsák Sándor. Hozzátette: ez a hazafias szellem jellemezte Sopron, Balassagyarmat, Kerca, Szomoróc mellett Somoskőújfalut is, hiszen a falu négyéves küzdelem után kerülhetett vissza az anyaországhoz.

Kakuk József tizenkét éve szervezi a díjugrató versennyel összekötött Szent István-napi ünnepséget. Neki és feleségének közösségteremtő és -megtartó munkájáért elismerést adott át Lezsák Sándor, aki a település díszpolgáraként azt is megfogalmazta ünnepi beszéde elején, hogy "hazaérkezett" Somoskőújfaluba.

Forrás: MTI