A Pólus Online szerkesztősége szeretné néhány hasznos tippel szolgálni olvasóinak az elkövetkezendő napok hőségriasztására való tekintettel. A hasznos tippeket megelőzően, felhívnánk az érintettek figyelmét arra, hogy idős embereket, szívbetegeket és otthon fekvő betegeket lehetőleg ne hagyjuk magukra. 
Szellőztetés

A meleg elleni védekezés legfontosabb eleme, hogy ne hagyjuk felforrósodni a falakat.  A kora reggeli vagy késő esti órákban kereszthuzattal, friss, hűvös levegővel frissítsük a lakás levegőjét.   
Amint a hőmérséklet emelkedni kezd, a redőnyök, reluxák, sötétítő függönyök használatával szorítsuk ki a napsugarakat. Így nem tud felmelegedni a lakás.

Textilek, színek

Ajánlatos a sötétítő függönyöket, plédeket, párnákat és egyéb textileket világos színűre cserélni, mert ezek visszaverik a fényt. Kicsit „csalhatunk” is, használjunk hideg színű kiegészítőket, természetes anyagokat. Egy bézs színű, lenes anyagból készített ágyterítő kék, zöld, kis piros párnákkal tengerparti hangulatot varázsol.

Légkondicionáló, ventillátor

Nem túl nagy fokozatra állítva a légkondicionálók kellemesen hűtik, míg a ventillátorok csak keverik a levegőt. Vigyázzunk, hogy ne essünk túlzásokba, mert a túl nagy külső-belső hőmérséklet különbség megfázáshoz vezethet, míg az erős léghuzat a szemet irritálhatja, fejfájást is okozhat.

Elektromos készülékek

Lehetőleg a nem használt elektromos készülékeket kapcsoljuk ki, így azok sem melegítik a lakást.

Párologtatás

Ha túl száraznak érezzük a levegőt, hideg vízzel nedvesítsünk  be pár törölközőt, és terítsük  ki azokat a szobában – a felszabaduló pára hűti a szobát.

Egyéb praktikák

Zuhanyozzunk langyos vízzel!
Öltözködjünk könnyen - pamut és len anyagokat válasszunk!
Pótoljuk a vitaminokat, ásványi anyagokat gyümölcsökkel!
Igyunk sok folyadékot!

Limonádé

Szinte nincs jobb ital a hőségben, mint egy savanykás-édes, jeges limonádé. Elkészítése egyszerű és gyors,  a gyerekek kedvence, s még az elkészítésbe is be vonhatjuk őket! A citromos, cukros ital akkor hűsít a legjobban, ha egy kevés sót is keverünk hozzá, épp csak annyit, hogy íze ott bujkáljon a többi aroma mögött. Ajánlatos szénsavmentes  ásványvízből készíteni, így az izzadással távozó ásványi anyagok is pótlódnak, hosszabbítva a limonádé hűsítő hatását. 
Hozzávalók: 1 csésze zöldcitrom leve, 1 csésze cukor, 6 csésze víz, zöldcitrom héj csíkok, mentalevelek Elkészítés: keverjük el a cukrot, zöldcitromlevet, és vizet. Díszítsük mentalevelekkel és zöldcitrom csíkokkal, öblös, hűtött pohárban az igazi!

További hasznos tanácsok

• A kánikulai meleg kedvezőtlenül hat mindenkire, de elsősorban a fizikai munkát végzők szervezetére, mind a szabadban, mind a zárt térben dolgozóknál. 
• Az idősek körében a tartósan magas hőmérséklet szív-, érrendszeri panaszokat, okozhat. Ezek jelentkezésekor javasoljuk, hogy haladéktalanul keressék fel kezelőorvosukat. Szívgyógyszereket szedő betegek kérjék ki ezzel kapcsolatban kezelőorvosuk tanácsát.
• Az idősek kánikula idején tartózkodjanak hűvös helyen, kerüljék a szervezetüket terhelő fizikai munkát. Zuhanyozzanak naponta többször langyos vízzel. 
• A kánikula idején mindenkinek ügyelnie kell a fokozott folyadékbevitelre, szükség szerint a szokásos mennyiség többszörösére is szükség lehet. Fontos a só pótlása is! 
• Kerüljük a tűző napon való tartózkodást 11 és 15 óra között, mivel ilyenkor fokozódik a napszúrás veszélye. A káros UV-B sugárzás ellen védjük bőrünket napvédő krémmel és megfelelő, világos színű, természetes alapanyagú ruházattal, széles karimájú vagy ellenzős sapkát, kalapot viseljünk a szemünk védelmére. 
• Lehetőleg éjjel szellőztessen! 
• Ne hagyjunk kisgyermeket, állatot bezárt gépkocsiban! 
• A babák különösen sok folyadékot igényelnek a szoptatáson kívül is, mindig kínáljuk őket tiszta vízzel, vagy pici sót is tartalmazó, citromos teával a szoptatás után! 
• A szabadban végzett sportolást is korlátozzuk a reggeli vagy kora esti órákra!
• A fizikai munkát végző dolgozóknál ilyen időjárási, hőmérsékleti viszonyok mellett szükséges, hogy a munkáltatók a munkavállalóik számára igény szerint, de legalább félóránként védőitalként 14-16°C hőmérsékletű ivóvizet vagy azonos hőmérsékletű alkoholmentes italt, valamint az előírtaknak megfelelő pihenőidőt biztosítsanak. 
• Az állatoknak adjunk több vizet, ne kössük ki a kutyákat a napra. 
• A közlekedés során vegyük figyelembe, hogy a hőség csökkentheti a koncentrációs képességet. 
• A gépjárművel több órás útra indulók gondoskodjanak a vízellátásról a folyadékhiány pótlása érdekében, valamint az esetleges segélyhíváshoz szükséges segélykérő telefonszámok biztosításáról.

Lehetőleg ne napozzunk sokat az elkövetkező pár napban.