A nyár beköszöntével egyre könnyebben kaphatjuk azon magunkat, hogy betoltunk egy vödör meggyet, barackot, szilvát – és bár nem pálinka formájában küldtük le a gyomrunkba, mégis felmerülhet a kérdés… ártunk-e ezzel a diétánknak?


Két szélsőséges eset van: az egyik oldal retteg a gyümölcsöktől, vagyis a benne megbúvó cukroktól, még a másik oldal kifejezetten a gyümölcsöző diéta elvét hirdeti: együnk csak gyümölcsöt és úgy olvadnak rólunk a kilók, mint egy gombóc fagyi a forró nyári napon.

A gyümölcs fogyaszt?

Tény, hogy a friss gyümölcsök fogyasztása egészséges, azonban azt vegyük figyelembe, hogy gyakorlatilag szinte semmi esszenciális aminosav és zsír nem található bennük, ergó nem képezhetik egyedüli alapját semmilyen diétának. A fogyás – már ha egyáltalán bekövetkezik – az biztos garantált izomveszteség lesz!
gyümölcs, gyümölcs diéta, fruktóz, diétás gyümölcs, gyümölcsfogyasztás, kukoricaszirup, diéta, fogyókúra, hizlaló gyümölcs


Itt a fruktóz, hol a fruktóz…

A gyümölcsökben - roppant meglepő módon - ott figyel a gyümölcscukor, vagyis a fruktóz. Nos ez a gyümölcscukor látszatra nagyon jó fejnek akar tűnni, ugyanis alacsonyabb glikémiás indexű a hagyományos cukor társához képest és ráadásul édesebb is, ergo kevesebb is elég belőle. Persze mielőtt még kebledbe zárnád ezt az édesítőt, olvass tovább…

Mert a probléma ott érhető tetten, hogy a fruktóz és a glükóz felhasználása nem azonos. Még a glükózt a test minden sejtje imádja és az izomban is képes glikogénként tárolódni, addig a fruktózt csupán a májunk tudja metabolizálni.

Azonban a máj tárhelye korlátolt, így a bevitt fruktóz-többletet szemét mód zsírrá alakítja. Még tetézi a dolgokat, hogy normális táplálkozás estén a máj glikogén raktárai közel sem üresek, illetve nem tudjuk, hogy mikor telítődnek – így legtöbben biztos ami biztos alapon inkább elhagyják a gyümölcsök fogyasztásukat.

gyümölcs, gyümölcs diéta, fruktóz, diétás gyümölcs, gyümölcsfogyasztás, kukoricaszirup, diéta, fogyókúra, hizlaló gyümölcs


Kitekintő... avagy a fruktóz élete a gyümölcsön túl!

Talán meglepő, de a magas fruktóz bevitelt nem annak köszönheti a világ, hogy néhanap jól becseresznyézünk az erkélyen sütkérezve. A fruktóz nem csak a gyümölcsökben bukkan fel – sőt, igazából érdemi mennyiségű fruktóz olyan ételféleségekben van, melyekről nem is hittük volna!

Egyfelől sokan használják a fruktózt nyakló nélkül édesítésre is, abból a téves elgondolásból, hogy "Mivel a cukorbetegeknek jó, így biztos fogyaszt."

Másfelől rengeteg élelmiszer tartalmaz fruktózt, melyekről nem is gondoltuk volna! A fruktózt ugyanis iparilag a kukoricából állítják elő és az ételek címkéjén már csak glükóz-fruktóz szirup, kukoricaszirup néven van megjelenítve.

Az élelmiszeripar különösen kedveli a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirupot, mivel olcsóbban beszerezhető és édesebb ízű, mint a cukor. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően a kukoricaszirup ma szinte minden üdítőital és sütőipari termék alapja, de találkozhatunk vele müzlikben, szószokban és öntetekben is. És nem csak az édességekben találunk rá, de még a virsliben, felvágottakban, a mirelit vagy más késztermékekben, pizzákban is tetten érhetjük.

A gyümölcsök védelmében!

Szerintem ritka az olyan eset, aki csupán (!) a gyümölcsfogyasztástól hízott volna el, illetve a fruktózbevitel is komolyabb problémakat okoz a fenn említett termékekben mint a gyümölcsökben – melyekben amúgy még számos más hasznos mikrotápanyag van!

Egy átlagos súlytartó étrendbe, illetve egy lazább diétába is némi intelligenciával és korlátozással fogyaszthatóak a gyümölcsök, szem előtt tartva természetesen a tápértéküket és a fenn leírtakat.
gyümölcs, gyümölcs diéta, fruktóz, diétás gyümölcs, gyümölcsfogyasztás, kukoricaszirup, diéta, fogyókúra, hizlaló gyümölcs


Gyümölcsevési kisokos

Ezen kívül a legtöbben nem is gondolunk arra, hogy a gyümölcsökben nemcsak fruktóz, hanem glükóz is van – és ezeknek az aránya eltérő lehet gyümölcs és gyümölcs között.

Reggel! A gyümölcsök fogyasztására közvetlenül az ébredés utáni időpont a legmegfelelőbb, mivel ekkor a máj glikogén szintje alacsony. Körülbelül azonos fruktóz és glükóz tartalmú gyümölcsöt válassz.

Edzés előtt! Egy másik kiválóan alkalmas időpont a gyümölcs fogyasztásra edzés előtt van, főleg ha már órák óta nem volt magas szénhidrát tartalmú étkezésünk. Válassz magasabb fruktóz és alacsonyabb glükóz tartalmú gyümölcsöt, ugyanis a fruktóz nem bolygatja az inzulint, így a zsírégetést sem korlátozza oly módon, mint a glükóz.

Az edzések után! Ilyenkor azonban válasszuk főleg azokat a gyümölcsöket, melyeknek magasabb a glükóz tartalmuk a fruktóz tartalmuknál - ezáltal segítve az izmok glikogénnel való feltöltését és fokozva az izomnövekedést.


...és egy másik, terjedelmesebb táblázat. Alapfokú angollal rendelkezőek előnyben! :)