Egy finomra érett, lédús szilvában rengeteg vitamin található (A, B1, B2, C, P), de cukorban is gazdag, egy szilva akár 15 százaléka is állhat cukorból - írja a Filantropikum.
Ásványi sókban is gazdag, mint például a kálium, ugyanis 100 g szilvában 210 mg található meg ebből a nyomelemből. Ugyanakkor még jelentős mennyiségű magnéziumot, kalciumot, vasat, mangánt és rezet tartalmaz.A szilvának elsősorban enyhe hashajtó hatása van, véd a hepatitisszel szemben, de méregtelenítő, fertőtlenítő és idegnyugtató is.

Létezik egy kúra, amely során naponta 10–12 darab gyümölcsöt kell elfogyasztani és számtalan egészségvédő hatásban lehet részünk:
- javul a májműködés, megszűnik a puffadás, helyrehozza a rakoncátlankodó gyomrot és bélrendszert, fokozza az étvágyat
- szomjoltó, és segít méregteleníteni a veséket
- csökkenti a stroke kockázatát, mivel mérsékli a káros koleszterinszintet
- rosttartalma miatt segít megakadályozni a vastagbélrákot
- idegnyugtató hatása van

Azonban a magas cukortartalma miatt a szilva viszonylag nehezen emészthető, ezért ajánlott jól megrágni, vagy pépesre darálni, mielőtt lenyelnénk. A cukorbetegeknek nem ajánlott a nyers szilva fogyasztása, de aszalt szilváé végképp nem, ugyanis rövid időn belül képes megemelni a vércukorszintet.

Akiknek nincsen baj a vércukorszintűkkel, azok bátran készíthetnek szilvalevet, amelyből egy pohárral étkezések előtt kell meginni. Ez energiával tölti fel a szervezetet, a májra is jó hatással van, és még a zsíros arcbőrt is helyrehozza, ha pár szilvaszelettel 20 percig bedörzsöljük arcunkat.

Forrás: Filantropikum.com