Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság fokozottan ellenőrzi az idei betakarítású gabonaféléknél a mikotoxin-szennyezettséget - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.


A tájékoztatás szerint a Nébih felhívja az élelmiszer- és takarmány-előállítók figyelmét, hogy a termékek biztonságáért elsődlegesen felelős élelmiszerlánc-szereplőként kötelesek hatékony önellenőrzési rendszert működtetni, többek között a mikotoxin-szennyezés megelőzése végett is.

A gabonaféléknél az egyik lehetséges élelmiszerlánc-biztonsági kockázatot képviselő szennyezés a - gombák által kiválasztott - mikotoxin, amit néhány fuzáriumfaj is termel. Fuzáriumfertőzés kisebb-nagyobb mértékben szinte minden évben előfordul.

Az idén először Békés és Csongrád megyékből, majd más területekről is érkeztek bejelentések őszibúza-táblákon hirtelen fellépő kalászfehéredésről. A kalászfehéredés mértékének felmérésére elrendelt vizuális szemlék eredményei megnyugtatóak - jegyezte meg a Nébih.

A szemle közel 25000 hektáron zajlott, a kifehéredett kalászok aránya országosan mintegy 3 százalék volt. A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a kalászfehéredésért több tényező együttesen felelős: a magas talajvízszint, majd a szárazság- és a hőstressz, valamint az ezekkel párhuzamosan megjelenő fuzáriumfertőzés.

Az élelmiszerlánc-biztonsági felügyeletet ellátó hatóság az 1970-es évek óta végzi az őszibúza-tételek belső fuzáriumfertőzöttségének vizsgálatát. Az idei vizsgálatok még zajlanak, de a 616 minta 90 százalékos feldolgozottsága mellett megállapítható, hogy a belső fuzáriumfertőzöttség - 9,53 százalék - nem tér el az előző években tapasztalt átlagos értékektől - tartalmazza a tájékoztatás.