A c-moll zongoraversennyel és a IX. szimfóniával zárul a Nemzeti Filharmonikusok martonvásári Beethoven-sorozata szombaton.


Az utolsó esten Antal Mátyás, a Nemzeti Énekkar karigazgatója vezényel, közreműködik Érdi Tamás zongoraművész, Sümegi Eszter, Németh Judit, Szappanos Tibor és Sebestyén Miklós szólisták, valamint a Nemzeti Énekkar - közölte a Magyar Nemzeti Filharmonikus Nonprofit Kft. az MTI-vel.

A c-moll koncert Beethoven öt zongoraversenye közül időrendben a harmadik, 1803 áprilisában hangzott el először nyilvánosan a bécsi Theater an der Wienben, a komponista szólójával, a saját maga által szervezett szerzői estje keretében. A zongoraverseny első vázlatait Beethoven már 1797-1798-ban papírra vetette, a mű legnagyobb részét azonban valószínűleg a bemutató évében, 1803-ban komponálta meg.

A IX. szimfóniában Schiller költeményének megzenésítésével a komponista egy őt már fiatal kora óta foglalkoztató gondolatot öntött végső formába. A szöveg feldolgozása először még a bonni években került szóba, majd 1798-ból és 1812-ből lehet tudni hasonló tervekről, nem szólva a közismert Karfantázia befejezéséről, amely ugyan más szöveget alkalmaz, de melódiáját tekintve már az Örömóda közismert dallama felé mutat. A nagy múltú énekkar és a négy kiváló szólista közreműködésével felcsendülő szimfónia kézirata a világörökség részét képezi. 

A koncert keretében köszöntik majd Antal Mátyás karnagyot, aki az idén hármas évfordulót ünnepel: 30 éve, hogy megalakult az Állami Énekkar, a Nemzeti Énekkar elődje, 25 éve vezeti az együttest, valamint ebben az évben ünnepli 70. születésnapját. A karigazgató muzsikus családban született és már kisgyermekként kezdett fuvolázni, később nagybőgőzni és ütőhangszereken játszani. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke volt fuvola szakon, diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola fuvola és karvezetés szakán szerezte. Ezt követően a Magyar Állami Hangversenyzenekar fuvolistája lett, vezényelni pedig a hetvenes évek második felében kezdett. A Budapesti Kórust 1984-től vezeti, 1986-ban az Állami Hangversenyzenekar betanító-karmestere lett, ezt a posztot 1990-ben váltotta fel az Állami Énekkar karigazgatói tisztével. Az énekkar repertoárja rendkívül gazdag, Bachtól, Schütztől kezdve kortárs zeneszerzőkig, az a cappella kórusművektől a nagy klasszikus oratóriumokon keresztül az operáig terjed, sőt a dzsessz műfajából is válogatnak. Antal Mátyás a világ valamennyi nagy koncerttermében dirigált már, számos kitüntetéssel jutalmazták, legutóbb 2015-ben Bartók Béla születésnapján, március 25-én vette át a magyar zenei szakma legrangosabb elismerésének számító Bartók-Pásztory-díjat.

A koncertnek a martonvásári Brunszvik-kastély parkja ad otthont.

Forrás: MTI