Csak két épületet kap vissza a prágai Hradzsinban, a cseh királyok és államfők történelmi székhelyén a cseh katolikus egyház.
 



Az új préposti hivatal és a Szent György-kolostor átadásáról szóló emlékeztetőt Milos Zeman államfő és Dominik Duka prágai érsek, a cseh katolikus egyház feje csütörtökön délután írta alá - közölte a prágai érsekség.

A megállapodás teljesítésének feltétele, hogy az egyház kötelezettséget vállal a jelenleg rossz állapotban lévő két épület öt éven belüli felújítására, és lemond további épületek visszaköveteléséről a várban.

Miloslav Vlk korábbi prágai érsek élesen bírálta a memorandum aláírását, és az egyháznak kiszabott feltételeket alkotmányellenesnek minősítette.

A 2012 őszén elfogadott egyházi kárpótlási törvény alapján a csehországi egyházak 75 milliárd korona értékben (1 korona=11,41 forint) visszakapják a kommunista rendszer ideje alatt elkobzott ingatlanjaikat, földjeiket, erdeiket, halastavaikat. A vissza nem adható vagyonért 59 milliárd koronát készpénzben kapnak meg a következő 30 év folyamán, a mindenkori inflációval kiigazítva az összeget. Ugyanakkor 2030-ig fokozatosan megszüntetik az egyházak - jelenleg évi mintegy másfél milliárd koronás - állami támogatását.

Az egyházak eddig mintegy 2500 ingatlant igényeltek vissza. A katolikus egyház a Hradzsinban 16 épületet kért vissza, de ha megvalósulnak a most aláírt memorandumba foglaltak, akkor csak ez a két nem túl jelentős épületet megy át az államtól egyházi tulajdonba.

A katolikus egyház egyebek között visszakövetelte a Szent Vitus-székesegyházat is, de többévi pereskedés után azt a bíróság elutasította, arra hivatkozva, hogy az alapító akarata szerint a legnagyobb prágai katolikus templom az egész cseh nemzet tulajdona, s nem az egyházé.

Dominik Duka az emlékeztető aláírása után kifejezte reményét, hogy a benne foglaltak megvalósulnak. Duka elődje, Miloslav Vlk érsek a sajtóhoz eljuttatott nyilatkozatában viszont azon véleményének adott hangot, hogy a megállapodás alkotmányellenes.

"Arra célzok, hogy a restitúciós törvény nem tartalmaz olyan feltételt, miszerint az új tulajdonosnak meg kell javítania az épületet, illetve, hogy nem követelhet vissza további épületeket, amelyekre a törvény szerint joga van. Az ilyen feltételek törvényellenesek, alkotmányellenesek, és durván sértik a demokratikus elveket" - mutatott rá a cseh katolikusok korábbi vezetője.

Bohuslav Sobotka szociáldemokrata cseh miniszterelnök korábban ismételten azt követelte, hogy a Hradzsinban egyetlen épületet se kapjon vissza a katolikus egyház. Felmérések szerint a cseh lakosság mintegy 70 százaléka ellenzi az egyházi kárpótlásról szóló törvényt, amelyet a jobboldali kormányzat idején fogadott el a parlament, s amelyet Václav Klaus korábbi polgári demokrata államfő nem volt hajlandó aláírni.