Júliusban további 7000 család és hat új kistérség részesül támogatásban az árvíz utáni újrakezdéshez az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az Európai Unió közös programjának második fázisa során.


A Balkán-félszigeten tavaly májusban az elmúlt 120 év legsúlyosabb esőzései komoly áradásokat és földcsuszamlásokat idéztek elő, melyben 57 ember vesztette életét és több tízezren kényszerültek otthonaik elhagyására. A mezőgazdaság is komoly károkat szenvedett: állatok, termények, gépek és az infrastruktúra teljes veszteséglistájának értékét 228 millió euróra becsülik.

Az Európai Unió és a FAO közösen lépett, hogy a családi gazdaságoknak segítséget nyújtsanak ebben a helyzetben. Az EU teljes, 30 millió eurós támogatásából 8 milliót különítettek el a FAO-n keresztül a kisgazdaságok számára. Az első körben a legnagyobb károkat elszenvedő 24 nyugat- és közép-szerbiai önkormányzat kapott támogatást.

A kedvezményezett családokat a helyi önkormányzatokkal együttműködésben választották ki a több ezer jelentkező közül. A programba bekerült 18 907 háztartáshoz heteken belül eljutott a szükséges állati takarmány, vetőmag, műtrágya, facsemeték, továbbá mezőgazdasági eszközök, mint fejőgépek, traktor alkatrészek, szivattyúk, melegházak és kaptárok. A szervezetek a beszerzés során ahol lehetett, szerbiai cégektől vásárolták meg ezeket.


A projekt ezen része a végéhez közeledik, a maradék támogatási keretből az EU és a FAO olyan családokat és közép-szerbiai önkormányzatokat von be a programba, akik az első körből kimaradtak.

Emellett még a nyár folyamán elindul egy másik program is, amikor az ENSZ FAO saját támogatása révén 13 további önkormányzatnak juttatnak állati takarmányt és a szerb mezőgazdaság külső sokkokkal szembeni ellenálló képességét is fejlesztik.

„Jó látni a gazdák talpra állását - részben az EU-FAO támogatásának is köszönhetően,” mondta Alekszandar Mentov, a FAO szerbiai projekt-menedzsere. „De ugyanígy hangsúlyost kell fektetni arra is, hogy a mezőgazdaság képes legyen megküzdeni ilyen természeti katasztrófákkal a jövőben.” A kapacitás-bővítés magában foglalja a kormányzati, önkormányzati intézményeket és magukat a gazdákat célzó figyelemfelhívó, tervezési és képzési tevékenységeket helyi, országos és regionális szinten, tette hozzá.

A FAO által szervezett májusi workshop is hozzájárult ahhoz, hogy a szerb Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztérium kidolgozta a nemzeti katasztrófa-csökkentési programjának megvalósítását célzó akciótervet. Júniusban, helyi mezőgazdasági szakemberek vettek részt állategészségügyi vészhelyzetet szimuláló képzésben.

Az árvíz utáni újrakezdést segítő programok a szerb Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztériummal, az újjáépítésért és a helyzet kezeléséért felelős kormányzati hivatallal és a helyi önkormányzatokkal szoros együttműködésben kerültek megvalósításra.

Az Európai Unió által rendelkezésre bocsátott 30 millió eurós támogatást az EU-s csatlakozást elősegítő IPA keretből különítették el. A támogatás révén új házak, középületek, utak épülnek és kerülnek felújításra és 30, az árvíz során a legnagyobb károkat elszenvedő önkormányzat (Bajina Bašta, Čačak, Ćuprija, Gornji Milanovac, Jagodina, Kosjerić, Koceljeva, Kragujevac, Kraljevo, Krupanj, Lazarevac, Loznica, Lučani, Ljig, Ljubovija, Mali Zvornik, Obrenovac, Osečina, Paraćin, Petrovac na Mlavi, Svilajnac, Smederevo, Smederevska Palanka, Šabac, Šid, Trstenik, Ub, Valjevo) gazdasági és mezőgazdasági talpra állását segítik. A projekt végrehajtásáért az újjáépítésért és a helyzet kezeléséért felelős szerb kormányzati hivatallal együttműködésben, az ENSZ Projekt-támogatási Hivatala (UNOPS), az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), valamint az alábbi szervezetek felelnek: HELP, ABS, Dán Menekültügyi Tanács (DRC). Az ebben a FAO által kiadott dokumentumban kifejtett nézetek nem szükségszerűen képviselik az Európai Unió hivatalos álláspontját