A MSZP kedden népszavazási kezdeményezést nyújtott be a vasárnapi nyitva tartásról a Nemzeti Választási Irodánál (NVI). Az ellenzéki párt közleménye szerint nekik sikerült elsőként benyújtaniuk az ügyről szóló új népszavazási kezdeményezést.


Ha az NVI nem utasítja el a kezdeményezést, akkor a törvény értelmében néhány hónapon belül népszavazáson dönthettek az alábbi kérdésben:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?"


Az előzmények

Az MSZP azt követően nyújtotta be a népszavazási kérdést hitelesítésre, hogy előzőleg a Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egy korábbi határozatát, amelyben elutasított egy másik, azonos témájú kezdeményezést.

Az MSZP azért most adta le a kezdeményezését, mert a jogszabály értelmében amíg egy másik azonos témájú kezdeményezés elbírálása jogerősen nem történt meg, addig új kérdés nem nyújtható be. A Kúria keddi jogerős döntésével azonban a témakör védettsége megszűnt és ez kaput nyitott egy új kezdeményezés leadására.

A Magyar Távirati Iroda megkeresésére az NVI azt közölte, megkapták az MSZP népszavazási kezdeményezését.


Áprilisban, az első teljes vasárnapi boltzáras hónapban visszaesett a foglalkoztatottság a kereskedelemben, 2421-gyel dolgoztak kevesebben teljes és részmunkaidős foglalkoztatást is számba véve a KSH adatai szerint. Mivel a KSH statisztikája csak a 4 főnél többet foglalkoztató vállalkozásokra terjed ki, a helyzet ennél rosszabb is lehet. Akik korábban vasárnap, éjszaka is nyitva tartottak, ha nyitva is maradtak a vasárnapi boltzár bevezetését követően, az alkalmazott helyett a tulajdonosoknak, vagy a segítő családtagoknak kellett a pult mögé állniuk.

A vasárnapi zárva tartásnak számos ellenzője és vesztese akadt. A Balatonon és a népszerű üdülőhelyeken a nyári főszezonban különösen nehézzé vált a helyzet a vasárnapi zárva tartás miatt. A Balatoni Szövetség még áprilisban írt levelet a nemzetgazdasági miniszternek, amelyben azt kérték, hogy legalább a nyári szezonban kapjanak felmentést a tó körüli településeken a boltosok a vasárnapi zárva tartás alól, ám kérésüket elutasították.

Hasznos volt a hír? Oszd meg másokkal is!