Gyorsított eljárásban ítélt el a bíróság csütörtökön egy szerb embercsempészt Budapesten - tájékoztatta a Fővárosi Főügyészség az MTI-t.
 



A vád szerint a szerb férfi június 19-én egy ismeretlen férfival abban állapodott meg, hogy másnap a szerb-magyar határ magyar oldalán gépkocsival felvesz négy szír állampolgárt, és őket fejenként 1500 euró ellenében Bécsbe szállítja.

A férfi június 20-án reggel a megbeszélt helyen fel is vette a - Magyarország területére érvényes úti okmányok nélkül, a határellenőrzést megkerülve érkezett - szír állampolgárokat, és elindult velük a magyar-osztrák határ irányába. Útközben azonban az M0-s autóút XXIII. kerületi szakaszánál, közúti ellenőrzésnél megállították őket a rendőrök, és a szír utasok nem tudták igazolni magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét.

Az ügyészségi közlemény szerint az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság indított nyomozást. A csütörtöki tárgyaláson a Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróság a vádlottat 2 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette. A szerb férfit továbbá 5 évre kiutasították Magyarország területéről. A bíróság emellett az ügyészi indítvány alapján elkobozta a bűncselekmény elkövetéséhez használt személygépkocsit - tették hozzá.

A tárgyaláson eljáró ügyész az ítélet ellen fellebbezést jelentett be, a büntetés időtartamának emelését, valamint végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását kérve. Az ítéletet a vádlott és védője tudomásul vette - olvasható a közleményben.