A pekingi külügyminisztérium tiltakozott amiatt, hogy súlyos, életfogytiglani börtönbüntetést kaptak illegális fakitermelésért kínai munkások Mianmarban, és kérte állampolgárainak kiadását - közölte a kínai média csütörtökön.


Lu Kang külügyminisztériumi szóvivő elmondta, hogy amióta az év elején a kínai állampolgárokat őrizetbe vették, Peking hivatalosan többször és több csatornán is fellépett a szomszédos állam kormányánál az ügyben. Országa kérte, hogy a mianmari illetékesek vegyenek figyelembe minden szempontot, ésszerű és törvényes eljárás keretében intézkedjenek, illetve küldjék haza az érintetteket, akiket a belső konfliktus sújtotta Kacsin államban fogtak el.

Sajtójelentések szerint szerdán 153 kínai állampolgárt ítéltek életfogytig tartó börtönre, két kiskorú 10 évet kapott, egy nő pedig további 15 évet kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt. Az elítéltek védője szerint az életfogytiglan Mianmarban a gyakorlatban 20 év letöltendő börtönnek felel meg. Az ítélet nem jogerős.

Az illegális fakitermelésen dolgozókat a hadsereg a kínai határhoz közeli szövetségi állam területén fogta el, 436 munkagépet is lefoglaltak. 

A tilosban járó favágókat egy 1963-as törvény alapján ítélték el, amely 10 évtől életfogytig tartó szabadságvesztést helyez kilátásba azok számára, akik ellopják, elherdálják az állami vagyont.

A délkelet-ázsiai országban 2014-ben betiltották a faexportot; a csempészet a határ mindkét oldalán jövedelmező üzlet.

Kína és Mianmar viszonya az utóbbi időben feszültté vált. A két ország közös határán a mianmari kormányerők és a lázadók közötti harcok hevében Mianmarból több alkalommal is bomba hullott kínai területre, máskor tüzérségi lövedék csapódott be egy határ menti településen. Az eseteknek halottai és sebesültjei is voltak. Mianmar azt állítja, a lázadókat kínai területről támogatják.

Április elején Pekingben járt Vunna Maung Lvin mianmari külügyminiszter, aki végül bocsánatot kért a történtek miatt, és kártérítést ajánlott fel.

Mianmar mai úgynevezett reformista vezetése, amely a hatalmat 2011-ig csaknem fél évszázadon át gyakorló katonai juntát váltotta fel, a korábbi kormányzaténál távolságtartóbb politikát folytat Pekinggel, lazított a korábbi függőségén.

Peking ugyanakkor kereste és megtalálta a kapcsolatot az ellenzékkel, amelynek vezető ereje, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) párt. Az NLD vezetője, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí júniusban Peking vendége volt, és fogadta őt Hszi Csin-ping kínai államelnök-pártfőtitkár is.

Forrás: MTI