Biztonsági kockázatot jelenthetnek az illegális bevándorlók Szerbiában - hangsúlyozta Aleksandar Nikolic belügyi államtitkár a Danas című szerb napilap szerdai számában.


A politikus kijelentette, hogy a migráció önmagában sem nem pozitív, sem nem negatív jelenség, az a fontos, hogy szabályozzák, és kontroll alatt tartsák. Hozzátette ugyanakkor, hogy az óriási bevándorlási hullám bizonyos kockázatot is hordoz magában, "különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a migránsok egy részének van harci tapasztalata, és vannak köztük biztonságpolitikailag érdekes személyek is". 

Aleksandar Nikolic kiemelte, hogy Szerbia csak tranzitországnak számít a bevándorlók számára, akiknek úti célja Nyugat-Európa, az illegális migránsok ügye azonban az egész térség és az Európai Unió problémája is. A legfontosabb az, hogy felmérjék a vándorlás mértékét és kockázatait - tette hozzá. Úgy vélte, a magyar-szerb határon épülő kerítés nem fogja megállítani a migránshullámot, csak átirányítja azt Horvátország és Bosznia-Hercegovina felé.

A korábban megjelent hírekkel kapcsolatban, amelyek szerint Szerbia az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet egyik célpontja lehet, a belügyi államtitkár úgy vélekedett, hogy országa nem célpont, inkább bázis lehet a terroristák számára.

Momir Stojanovic, a szerb parlament védelmi és biztonsági bizottságának elnöke viszont a Blic című belgrádi napilapnak azt mondta: az Iszlám Államnak nincsenek kiképzőtáborai Szerbiában, annak lehetőségét viszont nem zárta ki, hogy a környező országokban - elsősorban Bosznia-Hercegovinában és Koszovóban - vannak ilyenek. "Tudjuk, hogy 37 szerb állampolgár csatlakozott a szíriai háborúhoz. Heten életüket vesztették. Koszovóból azonban körülbelül 300-an mentek el" - magyarázta Momir Stojanovic.

Szerinte nincs valós terrorveszély Szerbiában, de a biztonsági szolgálatok megfigyelés alatt tartják mindazokat, akik kapcsolatba hozhatók az Iszlám Állammal. Hozzátette: potenciális veszélyt jelent az, hogy a Szerbián naponta átvonuló 1000-1500 migráns között az IÁ harcosai is jelen lehetnek. Az országban jelenleg mintegy 67 ezer bevándorló tartózkodik, és nem lehet kizárni annak a lehetőségét, hogy IÁ-harcosok is vannak közöttük - szögezte le.

Forrás: MTI