A rekkenő hőség nem csak az emberi szervezetet viseli meg, az állatokra is nagyobb figyelmet kell fordítani. Tisztában vannak ezzel a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság kutyás rendőrei is.


Mindig figyelünk a kutyáinkra, ám azt sem szabad elfelejteni, hogy ők rendőrkutyák, így dolgozniuk nekik is kell a kánikulában – kezdte Balogh Sándor rendőr főtörzszászlós, aki Bosco nevű nemét juhászával számos versenyen is bizonyított már. A kutya nyomkereső, nemrég addig a helyig vezette gazdáját, ahol az elkövetők feltehetően autóba ültek. 

Persze nem csak Bosconak van melege, hanem Jávának is, aki már Süly Dalma rendőr főtörzszászlós kutyája. Jáva malinois belga juhászkutya, drogkeresésre képezték ki. 

A nagy melegben nem terheljük feleslegesen a drogkereső kutyákat sem – mondta el Süly Dalma, akinek Lucky nevű spániele is sokszor bizonyított már. – Bár tény, a szagazonosító helyiségben van légkondi, de igyekszünk nem ilyenkor gyakorolni velük, ők is érzik a nagy meleget. Ha munka van, akkor persze menni kell és rendesen végzik a dolgukat, de a szaglásuk és ők maguk is gyorsabban elfáradnak. Ez teljesen természetes. 

A rendőrségen is figyelnek arra, hogy a kutyáknak gyakran adjanak friss vizet, árnyékos helyen feküdhessenek és amint lehetőség van, elviszik őket fürdeni, hogy felfrissülhessenek. Arra is vigyáznak, hogy a futtatós, nagyobb igénybevételt kívánó őrző-védő feladatokat ne most gyakoroltassák a lógó nyelvű zsaru-kutyákkal.