Az Amnesty International vizsgálná az ausztriai menekülthelyzetet, a jogvédő szervezet kérelméről péntek reggelig dönt az osztrák belügyminisztérium.


A nemzetközi jogvédő szervezet központjából érkezett felkérés szerint egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálná az alsó-ausztriai Traiskirchenben lévő menekülttáborban uralkodó állapotokat és az osztrák tartományok menekültbefogadásának körülményeit. 

Amennyiben a tárca engedélyezi, úgy emberjogi szakértőkből, orvosokból és tolmácsokból álló csoport méri fel, hogy Ausztriában  milyen módon zajlik a menekültelhelyezés. 

Heinz Patzelt, az Amnesty International ausztriai szervezetének vezetője szerint egy demokratikus jogállamban nagyjából tíz évente fordul elő ilyen, közép-európai országok számára szokatlan vizsgálat. Elmondta: a nemzetközi megfigyelők nyilvánvalóan a traiskircheni állapotok miatt aggódnak, és amiatt, hogy a menekültek ott tömegesen vannak fedél nélkül. Heinz Patzelt szerint a vizsgálat várhatóan kitér még a kísérő nélkül érkező kiskorúak helyzetére is. 

A traiskircheni táborban a legfrissebb jelentések szerint már 4500-an vannak, napról-napra egyre többen, hiszen másfél hete még négyezer befogadottról szóltak a híradások. Június végén 2800 migráns lakott a táborban, közülük ötszázan aludtak a szabad ég alatt, jelenleg 2300 embernek nincs ágya. Július végi adatok szerint a befogadóközpontban 1800, 14 és 17 év közötti kísérő nélküli kiskorú él.

Emiatt Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter szerdán kilátásba helyezte, hogy a táborban felvételi zárlatot rendel el péntektől, amennyiben a tartományok nem tesznek le az asztalra egy koncepciót arról, hogy részt vállalnak a menekültek befogadásából, ezzel tehermentesítve a traiskircheni menekülttábort. A belügyminisztérium által még korábban szabott határidő szerint a tartományoknak július 31-ig további 6500 helyet kell biztosítaniuk a menekültek befogadására. 

Az alsó-ausztriai tartományi kormányfő, Erwin Pröll szerdán egészségügyi vizsgálatot kezdeményezett a táborban, mivel a túlzsúfoltság miatt járványok elterjedésétől tart. A vizsgálatot a járási illetékes hatóságnak kell engedélyeznie. 

Eközben az osztrák médiumok arról számoltak be, hogy egyre inkább elterjedtek a gyűlöletkeltő bejegyzések az interneten, ezt elsősorban a menekültekkel szembeni ellenállás váltotta ki. Legutóbb az Osztrák Hegymászó Szövetség (Österreichische Alpenverein) Facebook-oldalán találta szembe magát gyűlölködő bejegyzésekkel azok után, hogy Tirolban a helyieknek és a migránsoknak közös gyalogtúrát szervezett. A szervezet vezetője elmondta, hogy ez csupán a kisebbség hangja, a többség úgy gondolkodik, mint a szövetség. Hozzátette: ez nem rettenti el őket és továbbra is segíteni fogják a menekültek integrációját.

A Die Presse című osztrák lap csütörtöki számának információi szerint naponta átlagosan háromszáz menekült érkezik Ausztriába. 

Tavaly 28 ezer menekültkérelmet nyújtottak be Ausztriában, ezekből kilencezret fogadtak el. A külügyminisztérium legújabb számítása szerint idén 80 ezer kérelem benyújtása várható, és csaknem 30 ezret el is fogadnak majd.

Forrás: MTI