Vasárnap 35, hétfőn és kedden már 36-38, szerdán pedig közel 40 fokos hőségre kell számítani. Vajon mi okozza ezt a kánikulát?

Fénykép: Pölcz Klaudia

Mint ahogy korábban is megírtuk, hétvégén szinte elviselhetetlen hőségre kell számítanotok; a várható forróságra tekintettel az országos tisztifőorvos szombat 00:00 órától szerda 24:00 óráig kiadta a legmagasabb, azaz a harmadfokú hőségriasztást. De mi okozza ezt a forróságot? 

Európa jelentős területén is hatalmas hőség tombol, amely holnaptól hazánkat is eléri. Szerdán helyenként akár 39-40 fok is lehet, amelyért az úgynevezett Omega-blokk a felelős. Az időjárási jelenség a görög omega betűről kapta a nevét, mivel a különböző nyomású területeket egy omegához hasonló görbevonallal lehet elválasztani egymástól, és ezen a vonalon fut a jet stream is. A betű belső része húzódik Európa felé, melyben magas nyomás uralkodik, és ez olyan mértékben meghatározó, hogy a frontok nem tudnak betörni a térségbe, valamint dél felől érkező meleg légtömegek töltik ki ezt a területet, ezért tud ilyen magasra emelkedni a hőmérséklet.


A hőhullámok miatt felfüggesztik a kamionstopot is: a nehéz tehergépkocsik a tartós kánikula miatt, egészségvédelmi és közlekedésbiztonsági okokból július 4-én és 5-én korlátozás nélkül közlekedhetnek a magyar utakon. Továbbá a Vízművek szombattól napközben hűtött zacskós vizet oszt az V. kerületi Deák Ferenc téren, a MÁV pedig palackosat a Keleti, a Nyugati és a Déli, valamint több vidéki nagyváros pályaudvarán. A hőségriadó idején általános tűzgyújtási tilalom lesz érvényben, a strandok meghosszabbított nyitva tartással várnak benneteket, illetve több vonat indul a Balaton felé is.

Fénykép: Pölcz Klaudia

A tisztiorvosi hivatal és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri, hogy az elkövetkező napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljétek a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. A tartós hőség miatt az átlagosnál melegebb időben az egészséges szervezetet is extrém igénybevétel éri, a szív- és a keringési betegségben szenvedőkön túl ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok.

Ajánlásukban megfogalmazták, hogy a fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát árnyékban, illetve használják ki a párakapuk nyújtotta hűsölési lehetőséget. Még néhány percre se hagyják a gyermekeket a parkoló autóban, de a leégés ellen is érdemes védekezni naptejjel, illetve világos, jól szellőző bő ruházattal. A legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között célszerű árnyékban tartózkodni.

Fénykép: Pölcz Klaudia

A járművezetőknek azt ajánlják, fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a nagy meleg dekoncentrációt okozhat. Az ÁNTSZ emlékeztet, hogy a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán elérhető az olyan légkondicionált helyiségek listája, amelyeket - nyitva tartásuk függvényében - bárki igénybe vehet.

Ha hasznosak voltak az információk, kattints ide!

Forrás: Időkép