Elnapolta a kairói büntetőbíróság az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió Egyiptomban terrorvádak alapján perbefogott újságíróinak csütörtökre kiírt ítélethirdetését, nem hivatalos források szerint azért, mert a bíró agyvérzést kapott.



A bíróságnak helyt adó dél-kairói Tora börtön kapuinál összegyűlt újságírókat és diplomatákat a fogházat őrző rendőrtisztek értesítették a tárgyalás elhalasztásáról, igazságügyi illetékesek nem szolgáltak hivatalos indokkal. Amennyiben igaznak bizonyul a világszerte nagy figyelemmel kísért eljárást vezető bíró betegségéről kiszivárogtatott hír, az a legrosszabb esetben akár a per újraindítását is jelentheti.

Új időpontnak - ellentmondásos hírek szerint  - az augusztus 2-át, illetve 8-át  jelölték meg.

Az al-Dzsazíra újságíróit 2014-ben héttől tíz évig terjedő szabadságvesztésre ítélték azzal a váddal, hogy az időközben  terrorcsoporttá nyilvánított szervezetet, a 2013-ban megbuktatott iszlamista elnök, Mohamed Murszi mögött álló Muzulmán Testvériséget támogatták, valamint álhírekkel mocskolták be Egyiptom hírnevét. A semmítőszék az év elején a per újrafelvételét rendelte el, és az újságírók több mint 400 nap után elhagyhatták börtönüket. 

A három letartóztatott újságíró közül az ausztrál Peter Greste-t kitoloncolták, két társa - az egyiptomi-kanadai Mohamed Fahmi és az egyiptomi Báher Mohamed - azóta szabadlábon védekezhet. Fahmi a kitoloncolás reményében - állítólag magas rangú kormánytisztviselők unszolására - röviddel ideiglenes szabadlábra helyezése előtt leadta egyiptomi útlevelét, ennek ellenére nem hagyhatta el az országot. 

Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfő tavaly hozott egy határozatot, amely lehetővé teszi az Egyiptomban perbe fogott, vagy elítélt külföldi állampolgárok kitoloncolását. Az elnöki határozat sokak szerint a nemzetközi porondon Kairónak sok fejfájást okozó al-Dzsazíra per miatt született.

Fahmi egy napja adott rádióinterjújában kijelentette: "nem bizonyítékok, hanem teljesen más szempontok játszanak majd közre az ítélethirdetésnél ebben az újratárgyalásnak álcázott cirkuszban". 

Az eljárás bírálói azzal vádolják Kairót, hogy a per hátterében az al-Dzsazírának otthont adó Katar és Egyiptom közti diplomáciai válság áll. Katar nyíltan támogatja a nemrég halálra ítélt Murszit, elmozdítását államcsínynek minősítette, továbbá menedéket nyújt a Muzulmán Testvériség számos magas rangú tisztségviselőjének.

Egyes megfigyelők nem zárják ki azt a forgatókönyvet sem, hogy az ítélethirdetést azért tették át két nappal az új Szuezi-csatorna megnyitója utánra, hogy ne veszélyeztessék az ország legjelentősebb nemzeti projektjét felavató ünnepély sikerét.

Forrás: MTI