Az oroszországi közterületek elnevezéseinek "debolsevizációjára" szólított fel Szergej Mitrohin, a Jabloko (Alma) nevű liberális párt vezetője, aki Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz intézett csütörtöki felhívásában szorgalmazta Vlagyimir (Iljics) Lenin bolsevik vezető eltemetését is.


Három metróállomás és a hozzájuk kapcsolódó felszíni helyszínek - a Lenin Könyvtár, a Lenin sugárút és az Iljics tér - is a bolsevik forradalom vezérének nevét viselik Moszkvában, emellett a metróhálózat is a szovjet állam alapítójáról van elnevezve. Ennek véget kell vetni - írta Mitrohin.

A Jabloko elnöke utalt arra, hogy ez év júniusában az oroszországi kommunisták népszavazási kezdeményezéssel áltak elő, hogy a volt KGB-központ előtt, a moszkvai Lubjanka téren állítsák vissza a lengyel származású Feliksz Dzerzsinszkij, az orosz-szovjet állambiztonság alapítójának hatalmas szobrát (az önkényuralmi jelképet a moszkvai tömegek az 1991-es, Mihail Gorbacsov szovjet vezető elleni puccs napjaiban távolították el). A kommunistáknak azonban nem sikerült elegendőt összegyűjteni az orosz főváros lakóinak aláírásából a népszavazási kezdeményezéshez, ami Mitrohin szerint azt jelenti: a moszkvaiak gyakorlatilag nemet mondtak a szobor visszahelyezésére. A népszavazási kezdeményezés iránti közönyük egyben azt jelzi, hogy Lenin holttestének eltávolítása a mauzóleumból, s családjához való temetése "nem provokál majd erősebb társadalmi szembenállást, hanem a keresztény hagyományoknak megfelelő történelmi igazságtétel lesz". 

A Jabloko pártelnöke a "vörös terror" vezéregyéniségeit megörökítő köztéri elnevezések és jelképek elleni kampánya keretében egyebek között kezdeményezte azt is, hogy Dzerzsinszkij mellszobrát távolítsák el a moszkvai rendőr-főkapitányság épülete elől. (A mellszobrot maguk az orosz rendőrök vették le, azt követően, hogy 1991-ben a Lubjanka téri szobordöntés után a moszkvaiak tömege a főkapitányság felé indult, ugyanakkor 2005-ben eddig nem tisztázott körülmények között visszakerült a helyére.)

Mitrohin javasolta Putyinnál azt is, hogy a Lubjanka téren állítsanak emlékművet a 9. század végén létrejött, a keleti szláv törzseket magába foglaló Kijevi Ruszt (Kijevi Nagyfejedelemséget) kereszténységre térítő Vlagyimir nagyfejedelemnek.

http://www.yabloko.ru/files/pdf/for-putin.pdf

Forrás: MTI