A gerincsérv meglehetősen gyakori, elsősorban az idősebb korosztályt érintő probléma. Tüneteiről akár közvetlen ismeretségi körödben is sokat hallhattál. 


Valójában egy rettentően szerteágazó, sokszínű kérdéskörről van szó, hiszen ahány porckorong van az emberi gerincoszlopban, a gerincsérv annyiféle tünettel jár, ahány eset, annyiféle súlyosságú jelenséggel van dolgunk. Megpróbáljuk megtalálni a közös többszöröst, azokat a jellemzőket, amelyek a gerincsérv kialakulásáról és kezelési lehetőségeiről általában elmondhatók.

A fájdalom bekopogtat

A gerincsérv megértéséhez rövid anatómiai ismétléssel kell kezdeni, amelyből kiderül – és a szakorvosok most nagyot bólintanának –, hogy a betegségre valójában a porckorongsérv a helytálló megnevezés. A porckorongok a gerinc egész magasságában kitöltik a csigolyatestek közötti teret, amivel nem csupán a csigolyák súrlódását akadályozzák meg, de a gerinc rugalmasságát is biztosítják. A porckorongok belsejében van a kocsonyás állagú mag, melyet egy keményebb, rostos gyűrű vesz körül. Ha ez a keményebb, rostos gyűrű meggyengül vagy megsérül, a belső, puhább állomány – mint bármilyen sérv esetében – kidudorodhat, súlyosabb esetben áttörhet, kiszakadhat. Ez a kitüremkedő rész nyomhatja a gerincvelői ideg gyökét, ami komoly fájdalommal járhat. Ez a fájdalom olyannyira hirtelen jelentkezhet, hogy a beteg az orvosnak percre pontosan megmondhatja a sérv megjelenését, néha azonban fokozatosan alakul ki, úgyhogy a panaszos nem is gyanakszik ilyen súlyos rendellenességre.

Az orvosnál

Az első feladat, hogy elkülönítsük a tüneteket, és megállapítsuk az okokat. A hirtelen jött fájdalomnak többféle eredője lehet, így származhat sérülésből, daganatból, fertőzésből vagy reumás elváltozásból is. Ha a gerinc csontritkulással sújtott, egy emelés is előidézheti a törést, de akár baktérium megjelenése is okozhatja a problémát.

A fájdalom sokféle helyen, formában és erővel jelentkezhet. Mivel a gerinc alsó nyaki és ágyéki része a „legmozgékonyabb”, a sérv ezeken a területeken fordul elő a leggyakrabban. Az orvos a kivizsgálást követően csak súlyosabb esetben javasolja a műtétet, leggyakrabban pihenésre és gyógyszeres kezelésre ítéli a beteget. A porckorongsérv ugyanis esetleg vissza is húzódhat, és lehet, hogy soha többet nem jelentkezik. Súlyosabb esetben azonban műtétre kerül sor, amikor eltávolítják a sérült porckorongot. Akármelyik eshetőség merül is fel, a gyógytorna, gyógymasszázs, valamint a gerinckímélő életmód mindenképpen ajánlott a továbbiakban.

Mindez megelőzhető

A gerincsérv súlyos esetben izomgyengeséget, mozgáskorlátozottságot, vizelési és székelési zavarokat, illetve elviselhetetlen fájdalmat okozhat. Ha még nem ismered ezeket az életminőséget jócskán visszavető tüneteket, jól teszed, ha megfogadod az alábbi tanácsokat, hogy elkerüld a riasztó jeleket.

Az életforma az életminőséget is meghatározza. Az évtizedeken át végzett, szakadatlan ülőmunka mindenképpen hatással van a gerincre is. Elég napi 3-4 alkalommal megszakítanod a munkát, sétálni 10 percet, és már tettél is a gerincedért.
- Éjszakára is add meg a testednek, ami jár. Ebben az esetben a gerincedre gondolunk, melyet a megfelelő fekhely megválasztásával szolgálhatsz leginkább. A legjobb az inkább kemény, mint puha matrac, amely nem deformálódott. A párnák felhalmozása sem jó ötlet, hiszen természetellenes állapotba kényszeríti a gerincoszlopot.
- A kényelmes cipő sokat számít. Váltogasd a különböző magasságú lábbeliket, hiszen az állandóan hordott magassarkú a legrosszabb a gerincnek.
- A kor előrehaladtával könnyebben sérül a csontozat. Ha cipekedsz vagy csak megemelsz valamit, figyelj rá, hogy egyenesen tartsd a gerincedet, a súlyokat pedig egyenletesen oszd meg a két kezedben!

Forrás: Ötvenentúl.hu