Több, mint 100 tonna dinnyét foglalt le a NAV, igazolatlan volt az eredetük.


Több mint száz tonna igazolatlan eredetű görögdinnyét találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai egy fővárosi raktárban - közölte az adóhatóság.

A közlemény szerint a tompai határátkelőnél ellenőriztek egy Görögországból érkezett gyümölcsszállítmányt, amelynek címzettje egy németországi, átvevője pedig egy magyarországi vállalkozás volt. Az ellenőrzéskor kiderült, hogy a magyar és a német cég ügyvezetője ugyanaz, valamint a magyar vállalkozásnak több millió forint adótartozása van. 

Mindezek alapján az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer adta lehetőségnek megfelelően a szállítmány már hatósági zárral indult tovább lerakási helyére, a budapesti nagybani piacra. Az ott tartott vizsgálatok során a cég két raktárhelyiségében több mint száz tonna görögdinnyét találtak. A gyümölcsök tulajdonjogát a magyar cég ügyvezetője nem tudta igazolni, ezért a NAV munkatársai lefoglalták a dinnyét. 

A közlemény szerint mivel a lefoglalt áru gyorsan romló volt, a végrehajtók a helyszínen elárverezték a görögdinnyét.

A szezon indulásával fokozottan ellenőrzi a hatóság a dinnyetermesztőket és árusokat. A hivatal több mint egy tonna, ismeretlen eredetű görögdinnyét foglalt le egy Fejér megyei, főút mellett árusító termelőtől, aki hazai termékként árulta portékáját, a helyszíni ellenőrzés során azonban kiderült, hogy a dinnye nem származhatott saját termőföldjéről.


Az út mellett történő árusítás nem probléma, a szabályozás értelmében, aki a megfelelő hatósági engedélyeket beszerezi, például van közterület-foglalási engedélye, az élhet ezzel az értékesítési formával.

Őstermelő kizárólag saját termését, míg más vállalkozás – viszonteladóként – vásárolt árut is értékesíthet.

Azonban mindenkire vonatkozik, hogy az áru eredetét igazolnia kell, a termékeknek meg kell felelniük a forgalmazási minőségszabványokban előírtaknak .

Dinnyét lékelni csak abban az esetben lehet, ha az eszközök tisztításához és fertőtlenítéséhez, valamint a kézmosáshoz szükséges feltételek rendelkezésre állnak.

A napokban nagy mennyiségű magyar dinnye kerül a piacra, ezért a Földművelésügyi Minisztérium arra kéri a vásárlókat, hogy ne Görögországból származó, hanem magyarországi dinnyét válasszanak - közölte a szaktárca.

Az idei dinnyekampány nyitórendezvényen azért ösztönözték a magyar termény vásárlását, mert az frissebb a külföldinél, illetve az ágazat 11 ezer családnak ad megélhetést.

Magyarországon 2014-ben - becslések szint - 6 ezer hektáron termeltek görögdinnyét a gazdák, ezen a területen 220 ezer tonna volt a termés. Sárgadinnyét megközelítőleg 500 hektáron termesztettek, a teljes termés 17 ezer tonna körült alakult.