A Bala­ton kör­nyéke tele van szebb­nél szebb lát­ni­va­lók­kal. Összegyűj­töt­tük az öt legérdekesebbet.

1. Csillagvár

A Bala­ton nyu­gati csücs­ké­ben, Bala­ton­szent­györ­gyön, a tó fölé emel­kedő erdős domb­ol­da­lon talál­ható a Fes­te­tics gró­fok vadász­vára. A csil­lag alap­rajzú épü­let a vilá­gon egye­dül­álló. A fedett vár köz­ponti helyi­sé­gé­ben talál­ható a több mint har­minc méter mély kút, a kapitány-az őr és pihenő szo­bák, a füs­tös konyha, stb. 

Itt kapott helyet a közép­kori élet­pa­nop­ti­kum, mely hűen mutatja be a múlt egy nap­ját. A vár terü­le­tén művé­szeti alko­tó­tá­bor műkö­dik, a meg­fá­radt kirán­du­ló­kat pedig a régi istálló helyén kiala­kí­tott csárda várja finom ételekkel.


2. Cölöpvár

Fony­ódon, a Fácános-erődben talál­ha­tók a közép­kori cölöp­vár nyo­mai, a sán­cok, vizes­ár­kok és temp­lom marad­vá­nyai, melyet az olasz szár­ma­zású Giu­lio Turco csá­szári had­mér­nök ter­vei alap­ján készí­tet­tek. A vár­ból tel­jes egé­szé­ben a vár­árok maradt fenn, a vár­fal külső részeit újraépítették.


3. Kini­zsi vár

A közép­kor egyik neve­ze­tes vára Kini­zsi Pál­ról kapta a nevét. A vár­fa­la­kon belül múze­u­mok, vár­ká­polna, vár­nyomda és fegy­ver­ki­ál­lí­tás várja az érdeklődő­ket. Emel­lett rend­sze­re­sen csa­ládi prog­ra­mok nyúj­ta­nak szó­ra­koz­tató kikapcsolódást.


4. Sümegi vár

A Közép-Dunántúli régió I. Tör­té­nelmi Élmény­parkja egye­dül­álló módon mutatja be a közép­kori várak éle­tét, a kora­beli har­cok mene­tét, az ost­ro­mok fegy­ve­reit, inter­ak­tív — élő tör­té­ne­lem­óra kere­té­ben bárki bete­kin­tést nyer­het a kor min­den­nap­ja­iba. Az élmény­park, vala­mint a Vár, a Vár­csárda, az istál­lók, az állat­si­mo­gató, a Nagy Lovag­te­rem, a Lovagi Aréna biz­to­sítja az aktív, feled­he­tet­len és élmé­nyek­ben gaz­dag sümegi kikapcsolódást.


5. Szig­li­geti vár

A Balaton-felvidék egyik leg­szebb helye a Szig­li­geti vár, ahon­nan pazar kilá­tás nyí­lik a tóra és a kör­nyező vidékre. A vár tör­té­nete a 13. szá­zadra nyú­lik vissza és ren­ge­teg lát­ni­va­ló­val várja a csa­lá­do­kat. A barokk-konyha, fegy­ver­ki­ál­lí­tás és vár­ká­polna mel­lett egész évben felnőtt-és gye­rek­prog­ra­mok kon­cer­tek szí­ne­sí­tik a bala­toni nyaralást.