Délután indul a vitanap az egészségügyről, de előbb pár óra anyázás, fikázás, kommunistázás, terroristázás, oligarcházás, brókerezés, bevándorlózás. Handabanda. Üdv a t. Házból.


11.54 Lavór az ülésteremben – mosdás!

Miért csak a quaestoros kárpótlásra szán pénzt az állam, a többi brókerbotrány károsultjára miért nem? – ezt a jogos kérdést teszi fel a jobbikos Volner János. Mellette az LMP-s Schiffer András bólogat nagyokat.

„Ne handabandáljon itt!” – Tállai válaszol így Volnernek. „Ön és a pártja már a második, aki itt mosakszik. Elkövették azt a hibát, hogy a múlt héten nem szavazták meg a szigorítást.”

Tállai átültetné a szavait hangos nemtetszéssel fogadó LMP-s zöld Schiffer Andrást a Jobbik frakciójába, hogy „ott ordibáljon tovább”.

Az utolsó napirend előtti a kormánypártból jön. Vajon mi köti össze Szent Istvánt és a bajnok Videotont? Sose jönnének rá. Még szerencse, hogy a fideszes Vargha Tamás tudja: Székesfehérvár. E szép ívnek köszönhető, hogy Orbán Viktor és Cserpalkovics polgármester megállapodást kötött. A fehérvári L. Simon László válaszol rá.


11.31 A bróker melyik végén áll az LMP? És melyiken az állam?

„Hiányzik önökből az akarat, hogy megvédjék az embereket… önök az ügyeskedők kormányává váltak” – a zöld Schmuck Erzsébet veti ezt a kormány szemére, azt állítva, „a magas politikai kapcsolattal rendelkezők” megúsznak mindent.

Tállai államtitkár azzal válaszol, hogy az LMP áprilisban még a brókercégek szabályozásának szigorítását szorgalmazta, ám utóbb nem szavazta meg az erre vonatkozó fideszes törvényjavaslatot. „Ezt úgy nevezik a fociban, hogy öngól… önök a brókerek mellé álltak” – így Tállai, arra nem fecsérelve szót, hogy szabályozást szigorítani nem csupán egyféleképpen lehet. Aztán rutinból leoligarcházza az LMP-s Sallai Róbert Benedeket.

Igen, zajlik a parlamenti munka, B-hét van, tizenegykor, napirend előttivel kezdett a t. Ház.

„Magyarország a szárazföldi bevándorlók által leginkább veszélyeztetett ország” – ezt már Harrach Péter állítja. A KDNP vezetője falra festi az emigránst: Ha nem szabunk gátat, akkor néhány évtized múlva „ez az Európa már nem az az Európa lesz, mint ma”.

„Budapesten sok hajléktalan él, őket kötelességünk segíteni, de nem úgy, hogy befogadjuk az otthonunkba” – mondja Harrach. A politikus határainkon túl „oldaná meg” a bevándorlók problémáját.

Tanúi lehetünk annak, hogy kereszténydemokrata kérdésre kereszténydemokrata válasz fogalmazódik: Semjén Zsolt reagál Harrachra. „Abban kell segíteni, hogy ezek az emberek” a szülőföldjükön találjanak megoldást. Semjén szerint félő, a bevándorlók „nemhogy asszimilálódni nem akarnak, de alkalmazkodni sem.” Vagyis: „A terrorizmustól való félelem nem előítélet, hanem utóítélet.”

Semjén oda lyukad ki, hogy a bal ne dumáljon, hiszen 2004-ben a határon túli magyarok kettős állampolgársága ellen buzdított a népszavazási kampányban.

Pénzt, pénzt, pénzt az egészségügybe – a szoci Tukacs követeli ezt a ma délutáni egészségügyi vitanapra melegítve be. „A szocialisták azt szeretnék, hogy jövőre minden embernek kevesebb maradjon a zsebében” – Rétvári államtitkárnak jut ez eszébe válasz helyett, mondandóját a jövő évi adótörvények balos fogadtatására csomózza.