Mind külföldön, mind pedig belföldön számtalan programmal kedveskednek a neves zeneszerző rajongóinak. 


A megemlékezések egyik legizgalmasabb eseménye lesz a Sába királynőjének operabemutatója július 3-án és 5-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Az operát 140 évvel ezelőtt mutattak be Bécsben, amely meghozta a magyar származású zeneszerző számára a világhírt. Az előadás a beteljesületlen szerelemről mesél, és a varázslatos kelet világába röpít titeket. 

A történelmi Salamon király és Sába királynőjének találkozását számos szóbeli és írott forrás megőrizte, melyek az utókor krónikásait és művészeit egyaránt megihlették. A legendás szépségű királynő, a bölcs uralkodó, Salamon ifjú hadvezére és annak jegyese Goldmark operájában tragikus szerelmi négyszöget alkotva sodródnak saját végzetük felé. Ármány és szerelem, rejtőzködés és lelepleződés, vágy és manipuláció szövik a történetet a béke és jólét korszakában.


Az antik mesék tanúsága szerint Sába királynője a Bölcsesség megszállottja volt, és azért utazott a kor legbölcsebbnek tartott uralkodójához, Salamonhoz, hogy próbára tegye tudását. Ajándékokkal megrakodva érkezett meg az uralkodó udvarába, ahol nagyon hosszú időt töltött el azzal, hogy találós kérdéseket tegyen fel neki. Miután az uralkodó minden kérdésre választ tudott adni, a királynő visszatért hazájába, és a Biblia szerint itt vége is a történetnek. 

A rejtélyes szerelmi történet nem csak Goldmarkot ihlette meg. Számos irodalmi műben, színházi előadásban és mozifilmben megjelent már a szépséges királynő és a bölcs király románca.



Goldmark Károly

Miután végzett a a bécsi konzervatóriumba, színházi zenészként kezdte a pályáját. 1865-ben mutatták be Sakuntala című nyitányát Bécsben, amely nemzetközi ismertséget hozott neki. Ezt követően döntötte el, hogy operát fog komponálni. Első operája 1875-ben óriási siker lett és nem csak Bécsben. 

Ezt követően még öt operát komponált: Merlin, A házi tücsök, A hadifogoly, Götz von Berlichingen, Téli rege

Utolsó Téli Rege című operáját 1908-ban komponálta. 



A ritkán játszott művet a Szabad Tér Színház és a Magyar Állami Operaház a zeneszerző születésének 185. és halálának 100. évfordulójáról megemlékező Goldmark Év kiemelt eseményeként, közös produkcióként mutatja be a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Káel Csaba rendezésében.

A bemutató alkalmából a burgenlandi Deutschkreutz városában működő Goldmark Egyesület és Emlékház jóvoltából borkóstolót tartanak. A helyi Reumann sztárborászat jubileumi vörösborát is megkóstolhatjátok, melynek palackján a zeneszerző arcképe látható. Bővebb információk ITT.

A következő helyeken lehet jegyet kapni 

Személyesen: 

Szabad Tér Jegyiroda (1065 Bp., Nagymező utca 68.)
Hétfő 12-18 óráig, Keddtől - Péntekig 10-18 óráig, hétvégén zárva.

Július 3-ai előadásra ITT.
Július 5-ei előadásra pedig ITT

Ha te is szívesen ott lennél az előadáson, nyomj egy lájkot!