Konfliktus bontakozott ki hétfőn délután a debreceni menekülttáborban. A hírek szerint a menekültek egymással verekedtek össze. A rendőrség lezárta a Sámsoni út végén a buszfordulót.

Nagy erőkkel vonult a rendőrség a debreceni menekülttáborhoz a Sámsoni útra, ugyanis a befogadóállomás területén komoly konfliktus robbant ki, erősítette meg a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

Dr. Dobó Dénes az összeütközéssel kapcsolatosan még nem tudott érdemi információval szolgálni, de tájékoztatott, hogy a 471-es főút jelenleg is le van zárva.

A Napló információi szerint délután 3 óra körül becslések szerint mintegy száz menekült, botokkal, késekkel felfegyverkezve kirohant a menekülttáborból a Sámsoni útra, ahol először kukákkal elbarikádozták a városba vezető utat, majd pedig kövekkel és üvegekkel megdobálták a megállásra kényszerített autókat, buszokat és egyéb járműveket. 



A történtekkel kapcsolatban kerestük a katasztrófavédelmet, ahol arról tájékoztattak, hogy a menekültek három szelektív hulladékgyűjtőt gyújtottak fel, amelyet a tűzoltóknak kellett eloltani. 

A helyszínen tartózkodik Kőszeghy Ábel önkormányzati képviselő, aki képeket osztott meg a Facebookon. A civishír kérdésére telefonon elmondta, a balhé hírére ment ki a Sámsoni útra és kis híján belebotlott a felbőszült 150-200 fős társaságba. Gyorsan menekülőre fogta, de ezt még látta, hogy a magukból kivetkőzött migránsok kamionokat, autókat ütögetnek bottal és kövekkel dobálják a járműveket.

Videó az incidensről 



A Pólus Online szerkesztősége telefonon érte utol Kőszeghy Ábel jobbikos önkormányzati képviselőt, aki a helyszínről tudósítva számolt be nekünk a fejleményekről. 

Elmondása szerint, amikor a menekültállomáshoz ért, arra lett figyelmes, hogy az első ütemben kirendelt rendőrök is menekülnek,az autókat, kamionokat dobáló, ütlegelő valamint kukákat gyújtogató menekültek elől. 



Beszámolója szerint az erősítésként kiérkező közel 70 rendőrnek sikerült visszaszorítani a menekülteket az államos kerítésén belülre, akik fejvesztve ordibálják az „Allah akbar” (Isten a leghatalmasabb) kifejezést. 

A képviselő beszámolt arról is, hogy a rendőröknek egyelőre nem sikerült bejutni a tábor területére. Arra várnak, hogy egy picit lecsillapodjanak a kedélyek. Kitért arra is, hogy elsőre elég bátor dolog lenne kijelenteni azt, hogy az incidensnek halálos áldozatai lennének. 



A rendőrség közleménye az ügyről

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 2015. június 29-én 14 óra 20 perc körüli időben két menedékkérő között vallási indíttatású nézeteltérés keletkezett a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal debreceni befogadó állomásán. A konfliktus elmérgesedett, abba az állomáson tartózkodó menedékkérelmet benyújtók közül több százan kapcsolódtak be.

A rendőrség azonnal kiemelten reagált az eseményekre, kordonokat állított fel, a feldühödött tömeg megfékezése érdekében gázcsapásokat alkalmazott. A konfliktus résztvevőit szétválasztotta, egy főt előállított a Debreceni Rendőrkapitányságra.




A rendőrségi közleménnyel szemben a Cívishír tudósítója által megkérdezett Sámsoni útiak mindegyike azt mondta el, hogy halálfélelme volt, amikor az afgánok vasakkal, botokkal rendeztek ámokfutást és egyáltalán nem érzi magát biztonságban.


Rendőr is megsérült 

A történtek során egy fő rendőr megsérült, a Készenléti Rendőrség főtörzsőrmesterét egy kővel megdobták. A rendőr hámsérülését a helyszínen ellátták, más személyi sérülésről a rendőrségnek jelenleg nincs tudomása. Az esetleges további konfliktusok elkerülése érdekében a rendőrség a helyszínen és környékén továbbra is fenntartja a kiemelt rendőri jelenlétet. A helyszíni szemle és az anyagi kár megállapítása folyamatban van - adta hírül a debreceni rendőrkapitányság szóvivője. 



Egyelőre még nem tudni, hogy mi zajlik a kerítéseken belül. Az egyik arajáró írta, hogy még mindig kint vannak a rendőrök. 

A 4024.hu-nak sikerült beszélni az egyik menekülttáborban dolgozó biztonsági emberrel. Nem árult el sok részletet a benti állapotokkal kapcsolatban, annyi azonban kiderült, hogy az állomáson dolgozó magyarok egy részét már kihozták, de még így is maradtak bent páran. 

Csend van a tábor környékén. Lassan a sajtó munkatársai is kezdenek összepakolni. A rendőrök még kint állnak a bejáratnál, vizet osztogatnak.


Fotók: Derencsényi István, MTI/Czeglédi Zsolt