A nemrégiben előkerült válási dokumentumok szerint az akkor 35 éves színész elcsábította és teherbe ejtette az akkor mindössze 15 éves Lilita Greyt. A lány három év házasság után durva bánásmódra és szexuális perverziókra hivatkozva beadta a válópert.


Az eddig ismeretlen, 1927-ből származó dokumentumok a Los Angeles-i Nemzeti Bankból kerültek elő. A válási papírok között eddig nem ismert részletek derültek ki a némafilmek sztárjának magánéletéről. Az izgalmas iratok egy meg nem nevezett magánszemély birtokában vannak, aki most egy brit aukciós ház segítségével próbálja értékesíteni őket.

Az amerikai Lillita Grey mindössze nyolcéves volt, amikor egy hollywoodi kávézóban először találkozott az akkor már befutott és híres színésszel. Öt évvel később dolgoztak együtt először A kölyök című filmben, szerelmi kapcsolatuk azonban állítólag csak a két évvel későbbi Aranyláz forgatása közben kezdődött. A lány akkor még mindig csak tizenöt éves volt, így a kaliforniai törvények szerint Chaplin akár börtönbe is kerülhetett volna.

A színész nem sokat törődött ezzel és elcsábította a lányt. Amikor kiderült, hogy Lita teherbe esett, anyja megfenyegette Chaplint, és ultimátumot adott neki: amennyiben nem veszi feleségül Litát, úgy a hatóságok ellőtt kell felelnie azért, mert lefeküdt egy kiskorúval.

A színész 1924 novemberében Mexikóban titokban oltár elé vezette Litát, első fiuk, Charles Chaplin Jr. következő év márciusában született meg. Öccse, Sydney egy évvel később, 1926 márciusában jött világra.

A házasság már az elejétől fogva boldogtalanságra volt ítélve, a kapcsolatban mind Chaplin, mind pedig Lita szenvedett. Kettejük érdeklődési körének már csak a generációs különbségek miatt sem volt túl sok közös pontja, Chaplin pedig a forgatások miatt rengeteget volt távol. A színész folyamatosan hűtlenkedett, Grey pedig egy idő után beleunt ebbe, és 1927-ben beadta a válópert.

Bár az esküvőt sikerült teljes titokban megkötniük, a válás már korántsem volt ilyen csöndes, a korabeli bulvárlapok tele voltak a kapcsolat részleteivel és a színész nőügyeivel is. Az igazán szaftos részletekre azonban csak most derült fény, miután a Los Angeles-i Nemzeti Bankból előkerült az ötven oldalas válási jegyzőkönyv.

A papírokban Grey arról panaszkodik, hogy a házasságuk alatt a színész megalázó és perverz szexuális játékokra kényszerítette, amelyek illegálisak voltak az 1920-as évek Kaliforniájában. Ezeket a játékokat – derül ki a dokumnentumokból – Chaplin öt ismert hollywoody színésznővel is űzte. Megtörtént, hogy arra szerette volna rávenni Greyt, vegyen részt egy háromszemélyes szexuális aktusban, a lány viszont nem volt erre hajlandó. Egy másik esetben ismét olyan kéréssel állt elő, ami Lita számára visszatetszést kelltett, mire a színész kikelt magából és azt ordította, minden házaspár csinál efféle dolgokat, és mivel Grey az ő felesége, mindent meg kell tennie, amit csak a férje akar.

A fáma szerint az orosz írónak, Vladimir Nabokovnak ez a házasság adott ötletet a Lolita megírásához.

Bár a dokumentumok csak most kerültek elő, a válóper során kiszivárgott azok tartalma, és a sajtó a részleteken csámcsogott. A színész az idegösszeroppanás határára, karrierje pedig veszélybe került, mert több filmjét betiltották a nyilvánosságra jutott kínos részletek miatt. A válás során a bíróság hatszázezer dollár megfizetésére kötelezte Chaplint, akinek a tartásdíjon túl további 225 ezer dollárt kellett fizetnie. Ez a 825 ezer dollár akkor minden idők legköltségesebb válását jelentette.

A válás után Grey még háromszor ment férjhez, 1966-ban elvált negyedik férjétől is. Két memoárt is kiadott, az Életem Charlie Chaplinnel című kötet egykori férjéről, míg a Wife of the Life of the Party inkább saját magáról szól. 1995 végén, nyolcvanhét évesen halt meg Los Angelesben.

Chaplinről az a hír járja, hogy nem vetette meg a szép nők társaságát, tübb mint kétezer nővel volt hosszabb-rövidebb szexuális kapcsolata. Grey már a második felesége volt, akit még két feleség követett. Paulette Goddard színésznővel Chaplin 1936 és 1942 között élt együtt, a Nobel- és Pulitzer-díjas író, Eugene O'Neill lányával, Oonával pedig 1943-tól egészen a haláláig, 1977-ig együtt maradt. Kettejük között több mint harminchat év volt a korkülönbség, ennek ellenére ez a házasság boldog volt, a párnak összesen nyolc gyermeke született.

Forrás: nol.hu