Hibázott a kirendelt ügyvéd, az ügyész és a bíróság is, pénteken azonban szabadlábra került az afroamerikai férfi.


Csaknem 30 éve került a halálsorra Anthony Ray Hinton a hatóságok pisztoly- és lőszervizsgálatai alapján, az újabb vizsgálatok azonban cáfolták az akkori eredményeket.

Hinton kiengedésére az után lett lehetőség, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága „alkotmányosan hiányosnak” ítélte a 30 évvel ezelőtti kirendelt ügyvéd munkáját, ugyanis az egy olyan szakértőt kért fel a védelemhez, akinek kevés tapasztalata volt a pisztolyokhoz. Így nem sikerült megcáfolniuk az ügyészt, aki a vádját arra alapozta, hogy Hinton házában fegyvert találtak, amit összekötött azzal, hogy nagyon sok volt a lövöldözés a környéken.

Noha a férfinak később új ügyvédei lettek, az állami bíróság sokáig nem akarta újratárgyalni az ügyet.

Hinton szabadon engedése utáni első interjújában azt mondta: „Nagyon cserbenhagyott engem Alabama Állam. Semmiféle tiszteletem nincsen az ügyészek és a bírók iránt. És ezt nem azért mondom, mert rosszindulatú vagyok, hanem mert 30 évet vettek el tőlem.”

A 30 éves raboskodás után pénteken kiengedett férfi ügyvédje, Bryan Stevenson szerint ügyfele jogait azért limitálta az állam, mert egy szegény fekete ember. Szerinte:a rendszer jobban kezel téged, ha gazdag vagy, és bűnös, mint ha szegény vagy, és ártatlan."

1973 óta ez volt a 153. eset, hogy valakit kiengedtek a halálsorról. Egy halálbüntetés-ellenes szervezet szerint épp az ilyen esetek miatt kell felfüggeszteni a halálbüntetést.

Anthony Ray Hintont 1985-ben ítélték el két gyorséttermi dolgozó megölése, illetve egy megsebesítése miatt. A férfi hiába védekezett azzal, hogy ő nem is volt akkor arra, mert mérföldekkel távolabb dolgozott. Az ügyészség akkori vizsgálatai szerint a lövéseket abból a fegyverből adták le, amelyet Hinton házában találtak. Mostani ballisztikai vizsgálatok viszont már nem erősítették meg ezt a feltételezést.

Már majdnem egy évtizede, hogy Hinton új ügyvédei szakértői csoportot toboroztak, akik újra megvizsgálták a fegyvert. A bíróság azonban nem akarta újratárgyalni az ügyet. 2003-ban például azzal utasították el, hogy „a szakértők nem bizonyították be Hinton ártatlanságát, az államnak pedig nincs kétsége a bűnösségében”.

Az újabb tárgyalásokra csak azután lett lehetőség, hogy a legfelsőbb bíróság úgy döntött „alkotmányosan hiányos” volt Hinton védelme, ezzel tulajdonképpen rákényszerítette az alabamai bíróságot az új tárgyalásokra.

Hinton ügyvédje szerint az még nem világos, hogy ügyfele valamikor kap-e majd kártérítést a 30 évi börtön miatt.

Forrás: vs.hu