Amíg egyesek alag találnak állást, addig a 15 milliós végkielégítése után rögtön munkába állt. A volt Corvinus-rektornak nem csak egymillió forintos egyetemi tanári fizetés jár, megalapították neki a rector emeritus címet is, ami információink szerint újabb havi félmillió forintot jelent.


Egyre több részlet derül ki Mészáros Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem korábbi rektorának visszafoglalkoztatásáról. Az ügyben a rendőrség is nyomoz. Múlt vasárnap számoltunk be arról, hogy hűtlen kezelések, sikkasztások és csalás gyanújával vizsgálódik a rendőrség az egyetem korábbi gazdálkodásával összefüggésben.

Mészáros Tamás a Corvinus leghosszabb ideig hivatalában lévő rektoraként dolgozott 2003 és 2011 között. Még 1984. március 15-én létesített közalkalmazotti munkaviszonyt a Corvinus elődjével, a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemmel. 1991-ben egyetemi tanárrá nevezték ki. 2012-ben a Corvinus élére új rektor került, Rostoványi Zsolt, aki jelenleg is vezeti az intézményt.

Nyugdíjas, Egyetemi Tanár és  Rector Emeritus

Rostoványi egyik első intézkedése az volt, hogy 2012. január 2-án közös megegyezéssel megszüntette Mészáros közalkalmazotti munkaviszonyát. Az indoklás szerint nyugdíjigénylés miatt. Ennek köszönhetően Mészáros nyolc havi átlagkeresetét vehette fel végkielégítésként. Mivel rektorként vezetői illetményt is kapott, a végkielégítésbe ez is beszámított, így összesen 15,3 millió forint járt neki.

Közalkalmazotti megbízása azonban csak három napra szűnt meg 2012. január 6-án. Rostoványi 2012. január 9-től a Gazdálkodástudományi Kar Stratégia és Projektvezetési Tanszék egyetemi tanáraként foglalkoztatta tovább 927 ezer forintos fizetéssel.

Másfél hónappal később, 2012. február 20-án Rostoványi rector emeritus címet alapított az intézményben. Ez a professor emeritus címhez hasonlóan a magyar felsőoktatásban dolgozó magas beosztású vezetők anyagi és erkölcsi elismerése céljából adható. A BCE rector emeritus címét Mészáros Tamás érdemelte ki.

A rector emeritus címmel járó juttatásról, ahogy alapításáról is, az egyetemek döntenek. A Semmelweis Egyetemi Tanácsa például 2003-ban hozta létre, rendelkezve arról, hogy „viselőjét rendszeres juttatás illeti meg, amelynek mértéke a professor emeritus címmel rendelkezők juttatásának háromszorosa.„ Az egyetem évi 6 millió forintot különített el erre a célra. A Nyíregyházi Főiskolán is bevezették, itt a cím birtokosa rektori tanácsadóként tevékenykedik, a rektor által meghatározott feladatokat látja el. Javadalmazásának mértékéről a főiskola szervezeti és működési szabályzata nem határozza meg.

Forrás: VS.hu