Korábban még nem is hallottál a vasárnap meggyilkolt Borisz Nyemcovról, az orosz "demokratikus" ellenzék egyik legnagyobb formátumú alakjáról, Putyin lehetséges kihívójáról? Nem véletlenül.


Az MH-17 katasztrófájához hasonlóan sok jól értesült újságíró már akkor borítékolta neked a merénylet megrendelőjének a nevét, amikor Nyemcov hullája még ki sem hült.

Természetesen Putyin intézte a merényletet, mivel Nyemcov az egyik legnagyobb bírálója volt, az ellenzék kulcsfigurája, és egyesek szerint akár a Putyin kihívója is lehett volna a következő választásokon.

"Nyemcov ugyanis nemcsak egy sima ellenzéki vezető volt, hanem Vlagyimir Putyin elnök és az általa kiépített rendszer legkomolyabb bírálója. Ha Oroszországban normálisan működne a demokrácia, Nyemcovot akár Putyin lehetséges ellenzéki kihívójának is lehetett volna nevezni." - 444

AJÁNLOTT KÜLFÖLDI HÍREK

Ezzel csak az a baj, hogy nem igaz.

Nyemcov a liberális demokrata RPR-Parnasz vezetője volt, a számtalan ellenzéki pártból összegyúrt formáció még 1%-os támogatottságot sem élvez Oroszországban. A Dumában 0, azaz zéro képviselőjük van, 2012-ben az önkormányzati választásokon egész Oroszország területéről összesen 3, azaz három képviselőjük jutott be a helyi törvényhozásba.

Nyemcov 2009 áprilisában a szülővárosában, Szocsiban polgármester szeretett volna lenni, és a szavazatok 14%-át sikerült megszereznie. A kormánypárt jelöltje 77%-kal vitte a polgármesteri széket.

Egy 2014-ben Oroszországban készült közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 45% azt sem tudta ki az a Nyemcov, azok közül akik ismerték, 1% nyilatkozott úgy, hogy pozitívan ítéli meg Nyemcov tevékenységét, 17%-nak volt negatív véleménye a politikusról.

Putyin kihívója?

Az igazság az, hogy az oroszok által méltán gyűlölt jelcin-korszak csinovnyikja már évekkel a vasárnapi meggyilkolása előtt politikai hullává vált Oroszországban.

AJÁNLOTT KULTURÁLIS HÍREK
A politikailag jelentéktelen Nyemcovot most egyesek az "ellenzék kulcsfigurájának" próbálják beállítani mert így lehet könnyen el lehet adni a biztosan Putyin ölette meg sztorit. Persze lehet ő az ellenzék kulcsfigurája, csak az a kérdés, hogy ez mekkora jelentőséggel bír, ha annak a bizonyos ellenzéknek gyakorlatilag nincs mérhető támogattsága.

Az Index ezzel a McCain közös képpel próbált jelentőséget kölcsönözni Nyemcovnak. Hát azért ez biztos nem akárki, ha McCain-nel szelfizik.

A lakosság 80 százalékának a támogatását élvező Putyinra a majdnem 1%-os Nyemcov nem jelentett politikai veszélyt. Legalábbis amíg életben volt.

A halott Nyemcov sokkal több fejfájást okozhat még az orosz elnöknek, mint amit az élő okozhatott volna. A külföldi és belföldi ellenfeleinek most - különösen a beharangozott tüntetés előtt - sokkal jobban jött a Nyemcov meggyilkolása, mint Putyinnak.

A Nyemcov gyilkosság: ravasz-húzás

Írtam arról az előadásról, amit Ilya Ponomarev orosz ellenzéki képviselő tartott Washingtonban, még január közepén.

Arról értekezett, hogy hogyan is lehetne megdönteni Putyin kormányát.

AJÁNLOTT BELFÖLDI HÍREK

Már az előadás elején elismeri, hogy Putyin óriási népszerűségnek örvend az orosz lakosság körében, és ezért a rezsimváltás választások útján (értsd:alkotmányos keretek között) jelenleg elképzelhetetlen.

Mindenestre bemutatta a hallgatóságának, hogy nem csak választások segítségével valósulhat meg a hatalomváltás, vagyis milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy a kisebbségben lévő "liberális" és "demokratikus" ellenzék, valahogy átvegye a hatalmat a kormánypárti erőktől, és ráerőltesse az akaratát a többségre.

Mivel a múltkor már foglalkoztam a dologgal, most csak a témába vágó részletekre térnék ki.

Az egyik kondició a választások nélküli hatalomváltáshoz a tüntetések szervezése. Nos ez a röviddel az előadás után meg is kezdődött.

Ami most lényeges, az az utolsó kondíció, a kép legalján: Trigger event.

Ponomarev az előadása során körülírja, hogy mire gondolt. Egy olyan kiváltó eseményre, ami felháborítja, és az utcára vonza a polgárokat.

Hogy Ponomarev szavaival éljek:"It has to be like a one time something, after which people would be on the streets".

Az előadás teljes felvétele itt található, az ide vonatkozó rész 58:50-nél kezdődik.


Lehet, hogy csak a véletlen műve, de Nyemcov kivégzése tökéletes "trigger event"-nek tűnik. 

AJÁNLOTT SPORTHÍREK

A szervezett tüntetés ezekben a pillanatokban is zajlik, és lefogadom, nagyon sok nyugati "demokrata" vezető alig várja, hogy történjen valami, ami miatt a rendőrség beavatkozásra kényszerül.

És akkor a holnapi lapok címlapjait meg lehet tölteni majd vérben ázó tüntetők fotóival.

Forrás: sorkoz.blog.hu/polusonline