Most 26 éves, és az idéntől ő az erdélyi főszervezője a 25. születésnapját ünneplő Tusványosnak. Vass Orsolya elmondta, hogy milyen érzés ez, és üzent a táborlakóknak is.

A Gyöngyvirág terasza ma még csendes volt, és Orsi telefonja is: sikerült kifogni azt a tíz percet, amikor épp senki sem hívta, így nyugodtan beszélgethettünk. Az elmúlt években szervezőként már tevékenyen részt vett a tábor életében, így hozzászokott Tusványoshoz, és ahhoz, hogy évről évre fejlődik, tudtuk meg. Nevetve mondta: valóban érdekes, hogy majdnem egykorúak, és épp a 25. Tusványos erdélyi főszervezői feladatait bízták rá.

Első „tusvija” a nyolcadik osztály elvégzését követő nyári vakációban volt. Az egyik barátnője nagyszüleinél laktak a városban, onnan ingáztak le és fel a táborba. Többnyire a koncertekre, persze. „Buli után alvás délutánig, délután megint buli, aztán fel. Akkor kifejezetten ezért jöttünk, és az első pár év erről is szólt. Aztán elkezdtem tevékenykedni az Udvarhelyi Fiatal Fórumnál (UFF), és akkor kaptam az első feladatokat – például mi osztogattuk a diákújságot – bár az UFF-osok akkor még nem voltak benne olyan mélyen a rendezésben. 2008-ban kapcsolódtam be jobban az egészbe, amikor a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) átvette a szervezést. Először recepciófelelős voltam, négy évet, később kerültem irodai munkakörbe” – mesélte Orsi.

– Hogyan lehet felkészülni egy ilyen fesztivál megszervezésére? Fel lehet egyáltalán?
– Szerintem annyira sosem lehet, hogy úgy jöjjünk le a táborba, minden kész van, csak kell jöjjenek a vendégek, kell szóljon a zene, és annyi. Rengeteg dolog van, és nagyon sokfele ágaznak a teendők. Szerintem évről évre egyre jobb a csapat, viszont amikor cserélődés van a szervezőknél, új ember kerül be, és először végzi azt a feladatkört, akkor azt sem tudja igazából, hogy mire kellene odafigyeljen.

– Az időjárásra fel lehet készülni?
– Arra egyáltalán nem, hiszen Tusnádfürdőn különösen szélsőséges. Tudjuk, hogy ha esőt jósolnak, akkor itt nagy eső lesz, a meleg nagy szárazságot jelent, tehát akkor locsolni kell az utat. Minden olyan szolgáltatóval, akinek az időjáráshoz köze van, két dolog van előre megbeszélve: egy jó idő esetére, egy pedig rossz idő esetére.

Nemszeretem napok

– Van olyan szervezői feladat, amit kimondottan nem szeretsz?
– Ilyet nem tudok mondani, mert nem is illik (nevet), de tényleg nem is tudnék. Vannak napok, amiket szervezői szempontból nem nagyon szeretünk, ilyen például a kezdőnap. Az nagyon jó, hogy elkezdődik a tábor, és látjuk, hogy megtelik, élet van stb., viszont az egy-két nyugodtabb minuszadik nap után hirtelen minden egyszerre jön: rengeteg ember, rengeteg kérdés, rengeteg minden. Ezek azok a pillanatok, amiket sok szervező igazából nem szeret, többek közt én sem. Amikor azonban beindul a gépezet, akkor már nagyon jó. És ami a legjobb az egészben éppen az, hogy egy óriási csapattal lehet együtt dolgozni. Ha egész héten csak annyit beszéltünk, hogy „szia, jól vagy?”, a végére úgyis kialakul egy közös poén. Legalább egyszer látom, ahogy ő elesik, egyszer látja ő, ahogy elhajítom a telefont, vagy a mappát, vagy valamit. Elkapunk egymás életéből olyan pillanatokat, amikből közös élmény lesz. És ez van a táborlakók esetében is: nem ismerem ezt vagy azt az embert, de biztosan tudom, hogy mit csinált tegnap este, hiába nagy a tábor. Ha nem vagy egész nap rohanásban, hanem résztvevőként egy asztalnál sörözöl, vagy az előadásokon csücsülsz, akkor nem kapod el ezeket a „tábori arcokat” úgy a szervezők, mint a táborlakók részéről. Nagyon élvezem, hogy egy hét után lehet tudni, hogy ki hol lakik a táborban, ki mit szokott csinálni, milyen, amikor józan, milyen, amikor részeg. Azt is tudod, hogy hol szokott bulizni, mert egyszerűen felfogja a szemed. És ha szervező vagy, akkor egyszerűen jobban figyelsz az emberekre.

Huszonnégyből huszonnégyet

– Mikor kezdődik meg a tábor szervezése? Időben be lehet ezt határolni?
– Ahogy vége a tábornak, utolsó nap már ki szoktuk hirdetni, hogy mi lesz a következő évnek a szlogenje. Ez pedig azt jelenti, hogy valamilyen szinten már el is kezdődik a következő szervezése. Itt, a helyszínen már nagyok sok mindent megbeszélünk azokkal, akik partnersátrasok, hogy jövőre mit kell jobban csinálni. Elkezdődik egy kiértékelés is, és ezzel, úgy gondolom, már elkezdjük a szervezést is.

– Egy üzenet a 25. Tusványos résztvevőinek?
– Hát vigyázzanak magukra, vigyázzanak egymásra, a medvére, és ne csak bulizni jöjjenek le, mert rengeteg program van és rengeteg jó dolog. Minél kevesebbet kell aludni, mert el kell jutni mindenhova. Ez egy 24 órás tábor, 24-szer 5-ös tábor. Szerintem mindenki fel kellene készüljön arra, ez egy olyan hét lesz, hogy bulizni is kell nagyon sokat, de a nappali programokból is érdemes kiválogatni, hogy kinek mi az érdekes, és részt kell venni rajtuk. Mert szerintem nincs olyan, aki ne találna az idei tusványosi programban valamit, ami érdekes a számára. Akár minden napra.

Tököli Magdolna
tusvanyos.ro