Magyarország „második legnagyobb városában” körülnézve nem lehet hiányérzetünk, ha a magyar vendéglátás és gasztronómia nyomába eredünk.  A külhoni magyar éttermek erős bástyái a Falatozz.hu szakértői szerint az angol Gay Hussar, a svéd Glada Änkan (Víg Özvegy), a kanadai Jonas’ Restaurant és a francia Le Paprika, ők mindahányan elismert és népszerű közvetítői a magyar ízvilág kincseinek.

Ahol 60 éve kínálnak magyar fogásokat

A londoni Soho negyedben kissé bizarr felirat, a Gay Hussar állítja meg az arra sétálókat, amely a képzettársítások ellenére nem egy melegbárba invitál, hanem egy magyar ételspecialitásokat kínáló  étterem portálját díszíti. Miután az arra vetődő hazánkfia kikuncogta magát a névválasztáson és  lefotózta  az utcakép eme pikáns elemét, a falra szögelt étlapra pillantva további meglepetések várják. 

A Gay Hussar – régies szóhasználat szerint Víg Huszár –, ugyanis egy tőről metszett magyar étterem Anglia egyik legfelkapottabb vigalmi negyedében, bár az autentikussága némileg megkérdőjelezhető, mivel a Gulyásleves (£7), Hortobágyi Húsos palacsinta (£14.50), Töltött káposzta (£15.00) és Csirkepaprikás galuskával (£14.50) klasszikusokon túl, a  Paprikás krumplit (£4.50)  indokolatlanul a saláta kínálatban szerepelteti, nemes egyszerűséggel Paprika’s Potatoes néven, azzal a kiegészítéssel, hogy húst is tartalmaz. Ennek tudatában igazán kíváncsiak vagyunk a húsos paprikáskrumpli-salátára… ez már fúziós konyha a javából.

A desszerteknél a kínálatban fellelhető a legnépszerűbbek négyesfogata , hiszen  választhatunk magunknak Gundel Palacsintát (£5.50), Gesztenyepürét (£6.00), Mákos Rétest (£6.50) és Dobos Tortát (£5.50) is. Nem mellesleg tokaji borokkal és különleges pálinkákkal koronázhatjuk meg az előzőleg átélt gasztronómiai élményt, az itallap teljes kínálatáról a gayhussar.co.uk honlapon tájékozódhatunk. 

Ami különösen figyelemre méltó az étterem történetével kapcsolatban, hogy nem hazánkfia alapította a brit politikai baloldal törzshelyeként is ismert éttermet, hanem egy svájci-walesi állampolgárságú férfi, név szerint Victor Sassie, még 1953-ban (!). Victor annak idején, a második világháború előtt ugyanis Magyarországon tanulta ki a vendéglátást. A Gay Hussar 2013 vége óta új tulajdonosra vár, az irányár pedig 170 millió forint.

Létezik ezentúl Londonban ténylegesen magyarok által működtetett étterem is, az óriási adagokkal büszkélkedő The Ox and Gate Pub, ahol a honlap leírása szerint rendszeresek a bogrács party-k, a lángosozások sőt még az ökörsütés is. Az étlap a magyar gasztronómia remekeivel kecsegtet, például Makói hagymaleves cipóban(£6.95), Cigánypecsenye tócsnival (£9.95), Mátrai borzaska burgonyapürével(£11.95), Vecsési savanyúság (£1.95) és Somlói galuska (£3.95) hogy csak néhányat említsünk.
        
Helsinborgban Lehár operettjére szürcsölhetjük a gulyást

Úgy tűnik, ha magyarokról van szó, akkor a víg jelző dukál mellé, mert Svédországban is ezzel a jelzővel  illetik a helsingborgi magyar éttermet, a Glada Änkan-t (Víg Özvegyet). A Csóti Attila és Márta vezetésével 2000 óta működő vendéglátóhely honlapján magyarul is fent vannak az ételek. A bemutatkozásban olvasható szöveg szerint a vendégek „világhírű részleteket hallhatnak Lehár Ferenc és Kálmán Imre operettjeiből, de a virtuóz cigányzene is képviselteti magát, valamint péntek és szombat esténként élő zongorazene kíséretében élvezhetik a magyar gasztronómiát és a vendégszeretetünket.” Ami az árfekvést illeti, egy gulyásleves bográcsban, házi tarhonyával, burgonyával és fokhagymás pirítóssal 135 koronába, azaz körülbelül 4800Ft-ba kerül. Nem csak az étel borsos tehát, hanem az árak is, de a vendégkönyvük mégis tele van lelkes kommentárokkal és pozitív visszajelzésekkel.

Kanadában érdemes paprikás csirkét főzni

Kanadában, azon belül Albertában az apró, de igényes Jonas’ Restaurant viszi a hírünket immár egy évtizede. Méghozzá olyannyira sikeresen, hogy a helyi Avenue Magazine listájában a 19.50 dolláros paprikás csirkéjük galuskával a 25 legjobb étel között szerepelt, ahogy azt a jonasrestaurant.homestead.com oldalon láthatjuk. A családias hangulatú helyen 10 dollárért kapunk egy nagy adag Kapros juhtúrós csuszát, egy méretes Töltött káposztát pedig 18.50 dollárért rendelhetünk a tányérunkra.
        
Szintén Kanadában, Torontóban található egy minden exkluzivitást mellőző magyar kifőzde, a Paprika is, ahol 11 és 15 dollár között ehetünk kiadós főételeket. A szerény honlapon az áll, hogy a legbüszkébbek a házi Dobos tortára, a Rántott borjúlábra, a Vadasra és a Birkapörköltre.

A franciák a kőrözöttre buknak

Párizsban sem érheti csalódás a magyaros ízvilág híveit, mert a több évtizede működő Le Paprika étteremben rájuk is gondolnak. 9 euróért kérhetünk Hortobágyi-, 10 euróért pedig Gundel palacsintát, és állítólag a betérő vendégek különösen a túróval készült kőrözöttes hidegtálat szeretik, amelyet az étlapon ’La petite hongroise’ név alatt találunk meg. Egy új, európai stílusú étterem, a Beashka is árul magyar ételeket, amelynek tulajdonosa, Bér Beatrix a budapesti Vian kávézóból indította karrierjét.

Meghökkentő tény, hogy még Malajziában, Kuala Lumpurban is van magyar étterem Hungarian Paprika néven, bár nincsen róla túl sok információ az interneten.