Egy héttel későbbre rakták az idei Szigetet a szervezők, leginkább azért, hogy a nemzetközi sztárok könnyebben bele tudják illeszteni a naptárjukba. A Sziget Fesztiválköztársaság idén augusztus 11-18. között nyitja meg határait, újdonságokkal, változásokkal, még több látványossággal.

A Sziget szervezői az idei évben még nagyobb hangsúlyt fektetnek a közösségi terekre és aktivitásokra, egyedi élményeket kínálva, mind a nagyobb tömegek, mind a családiasabb közegre vágyók számára. Ilyen új helyszínként jön létre a Tábortűz Színpad, ahol előzetes jelentkezés és válogató után a fellépők, legyenek amatőrök vagy profik, a nemzetközi rock-irodalom legjobb számait adják elő egy hangulatos tábortűz mellett, estéről estére. A Sziget Közösségi Kert is újdonság a fesztivál történetében, első ilyen típusú kertkísérlet, melynek más fesztiválok esetében sincs előképe. A tavaly debütált Sziget Beach - a fesztivál vízparti "közösségi tere" - már elsőre, hatalmas sikert aratott, és üde színfoltjává vált a Fesztiválköztársaságnak, így természetesen lesz idén is. Újra felbukkannak majd Budapest legvonzóbb közösségi terei, a romkocsmák, továbbra is egy önálló romkocsma negyedet képezve.

A nagyobb - szintén közösségi - megmozdulásokra példa pedig, a tavaly nagy sikerű, így várhatóan idén is sokakat megmozgató látványos akciók, például a Color Party, Lufi Party illetve a Strandlabda Party, ahol egyszerre több tízezer látogató lehet aktív részese egy hatalmas, látványos performansznak. Idén újdonságokkal is kiegészül a kínálat, hiszen már Zászló Party, és Buborék Party is várja majd kora esténként a nagyszínpad előtt, az ott gyülekező tömeget.

Az Art Zóna is olyan újdonság, mely a Sziget művészeti központjaként próbálja meg egy helyre tömöríteni, a különböző képzőművészeti tematikájú, eddig is meglévő helyszíneket, azonban számos új elemmel is kibővítik. Ez a zóna, több mint száz művész számára jelent majd, bemutatkozási és közös alkotótáborozási lehetőséget, miközben a workshop-okon a közönség is kipróbálhatja a tehetségét.

Szintén új elem a fesztiválon az Egyetemek Utcája. A Sziget ma Magyarország elsőszámú turisztikai attrakciója, így nem csoda, hogy a legtöbb fiatalt hazánkba csábító esemény immár az egyetemek fantáziáját is felkeltette. A hazai egyetemeknek bemutatkozási lehetőséget biztosító helyszín célja, minél vonzóbbá tenni a külföldi diákok számára a hazai felsőoktatási intézményekben tanulás lehetőségét.

A tavalyi hatalmas siker után, idén már egész szezonban (májustól - szeptember végéig) forog majd a "Sziget Eye" nevű óriáskerék, a főváros szívében. Azonban a rendezvényre érkezőknek sem kell lemondaniuk erről a szórakozásról, mert a fesztiválra egy másik kerék érkezik majd.