Egy új tanulmány igazolta, hogy sok ezer évvel ezelőtt a Neander-völgyiek és a modern emberek keveredtek egymással Európában és Ázsiában, ezért található meg az ősember DNS-e a modern emberekben.

Egy korábbi, a fajok közötti kapcsolatot taglaló elmélet szerint a modern európaiak és ázsiaiak azért vannak rokonságban a  Neander-völgyiekkel, mert valamennyien egy hasonló afrikai alpopulációból származnak.

Az Edinburghi Egyetem és a Wageningen Egyetem tudósai azonban kimutatták, hogy a genetikai hasonlóság a Neander-völgyi  ember és az Afrikán kívül élő modern ember között azt követően kezdődött, hogy Európában és Ázsiában közös utódokat nemzettek.

A Genetics című folyóirat szerdán megjelent számában publikált tanulmányukban új módszert alkalmaztak a két emberfaj közötti rokonságról szóló elméletek összehasonlítására. Egy sor rövid szakaszra osztották fel mindkét faj genetikai kódját, ezzel lehetővé tették, hogy minden forgatókönyvre elkészülhessen a statisztikai hasonlóság.

A módszerrel igazolták a Homo sapiens és a mintegy 30 ezer éve kihalt ősi faj közötti biológiai köteléket. Korábbi tanulmányokból az derült ki, hogy a két csoport különböző időszakban tűnt fel, és a Neander-völgyiek kétszázezer évvel korábban elhagyták Afrikát, mint a modern ember.

Bár számos új genetikai kutatás meggyőző bizonyítékokat sorakoztatott fel a modern ember és a Neander-völgyiek közötti genetikai keveredésre Eurázsiában, nem volt könnyű kizárni az afrikai ősi struktúrát. Reményeink szerint tanulmányunk most lezárta ezt a kérdést - fogalmazott Konrad Lohse, az Edinburgh Egyetem Biológiai Tudományok karának tudósa. A Neander-völgyi ember eltemethette halottaitNeander-völgyi vírusokat találtak a mai ember DNS-ébenNeander-völgyi gének befolyásolják az európaiak anyagcseréjétBetegséggéneket is kaptunk a Neander-völgyiektől