A marsi és földi mintákat 4,5 centiméteres kristályba zárják, ezek formája azonos, foglalata azonban egyéni.

A Marsot és a Földet egyesíti egy kristálysorozatban az Osztrák Űrfórum (ÖWF) és a Swarovski ékszergyár. A száz darab, limitált kiadású és nem értékesíthető Tiuterra-kristály Mars-meteoritok és a Föld különböző pontjairól származó 33 kőzetminta töredékeit egyesíti. Az egyik kristályt novemberben felviszik a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) is.

A projekt ötlete a 2013-as UN World Space Week alkalmával született: minden év őszén világszerte ezernyi, a világűrrel foglalkozó rendezvényt tartanak. Egyszerűen csak valami maradandót szerettünk volna a Space Weekről - mondta el Gernot Grömer, az ÖWF elnöke a kristály bécsi bemutatásakor. Elkészítéséhez a szervezet kőzetmintákat kért a világ legkülönbözőbb régióiból.

A Föld legtávolabbi területeiről is érkeztek minták: egy osztrák kutatónő például az Antarktiszról küldött kőzetet, de érkezett merülőrobot segítségével vett minta az Új-Zéland melletti tengerfenékről is. Egy Marokkóban talált Mars-meteorittal együtt ezeket is felhasználták a Tiuterra-kristályok elkészítéséhez.

Christian Nagele, a vállalkozás termékmenedzsere elmondása szerint ahhoz, hogy a Mars- és Föld-mintákat egy 4,5 centiméteres kristályba zárják, a Swarowski új technológiát dolgozott ki. A száz kristály formája azonos, foglalata azonban egyéni. A különleges kövek neve a Marsra utaló óangol tiu és a Földet jelentő latin terra szavak egyvelege.

Grömer és Nagele hangsúlyozta, hogy kereskedelmi forgalomba nem kerülő kristályokról van szó. A számozott kövek a legnagyobb űrkutató központokba, az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez (ENSZ), illetve olyan emberekhez kerülnek, akik küldtek Föld-mintát. Ősszel pedig Samantha Cristoforetti olasz asztronauta magával viszi a legkisebb Tiuterra-kristályt az ISS-re.

A projekt elsődleges célja az űrkutatásnak, elsősorban a Mars felfedezésének eszmei támogatása. Meg akarjuk ezzel mutatni, világszerte milyen nagy az érdeklődés az űrutazás iránt - fogalmazott Grömer.

Az egyik Tiuterra-kristályt a Yuri's Night nevű rendezvényen mutatták be először a Bécsi Műszaki Múzeumban szombaton. Az évente megrendezett program Jurij Gagarin 1961. április 12-i űrrepülésére emlékezik: ő volt az első ember a világűrben.