Az állam nemcsak az E.On gáz, hanem a villanyüzletágát is megveszi - értesült az mfor.hu.

Az mfor.hu értesülései szerint az MVM és az E.On Hungária a mai napon, vagyis március 5-én szándéknyilatkozatot írt alá a gáz- és a villanyüzletág megvételére vonatkozóan. A tranzakció az E.On Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt.-t, az E.On Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt-., valamint az  E.On Energiaszolgáltató Kft.-t érinti. Utóbbi felelős a lakossági ellátásért. Mindemellett az E.On Ügyfélszolgálati Kft.-ben opciós vételi jogot szerez az állam az MVM-en keresztül.

Információink szerint az E.On az eladást hivatalosan azzal indokolja, hogy egy új üzleti modellt alakítana ki, aminek érdekében a gázhálózati cégeit és a lakossági energiaellátásért felelős vállalatokat eladja.

Mivel a szándéknyilatkozatat a mai napon már aláírták, most először átvilágítják az érintett cégeket, a támogatói funkciókat és az eszközállományt, és csak ezt követően lehet megállapítani a vételárat. A lapunk úgy értesült, hogy mindezzel együtt az átadás-átvétel még 2014 végéig lezajlódik a tervek szerint. 

Ugyan a hivatalos indoklás az új üzleti modell kialakításával magyarázza az értékesítést, szinte kizártnak tartjuk, hogy az energiaszektort érintő különadók, illetve az elmúlt egy év legnagyobb horderejű kormányzati intézkedéssorozata, a rezsicsökkentés ne játszana szerepet az ügyben. Mind a gáz, mind pedig a villamoenergia szektort ugyanis már több alkalommal is érintette a hatósági árcsökkentés: tavaly januárban egy 10-10 százalékos, majd tavaly novemberben újabb 10-10 százalékos rezsicsökkentést kellett érvényesítenie az E.On-nak a fogyasztói áraiban. A gáz esetében áprilstól jön a következő forduló, amikor is 6,5 százalékkal tovább kell csökkenteni az árakat, az áram esetében majd szeptember 1-től lép életbe a harmadik rezsicsökkentés 5,7 százalékkal.