Mint oly sok ráktípusról, a szájüregi daganatokról is elmondható, hogy korai stádiumban felfedezve nagyon jó eséllyel gyógyíthatók. Ám az esetek túlnyomó többségében nem ez történik: az előrehaladott betegség, áttétekkel jelentkezve jóval nehezebben kezelhető. A szájüregben jelentkező kóros szövetszaporulatokról szólva ez azért elkeserítő, mivel nem a test valamely eldugott részében, a szem elől elrejtve fejlődnek ki, és akár egy rutin fogorvosi vizsgálat során felfedezhetők.

A világon évente félmillió embernél diagnosztizálnak valamilyen szájüregi daganatot, és mivel főleg késői stádiumban veszik észre, az esetek túlnyomó részére nem több, mint ötéves túlélési idő jellemző. A szájrák – megint csak megannyi más daganatos betegséghez hasonlóan – különösen a negyven év feletti korosztályban jelentkezik, elsősorban a dohányosok és az alkoholt fogyasztók körében. 

Típusok, kockázatok

A szájrák valójában több daganattípus gyűjtőneve, a szájüregben és környékén megjelenő szövetszaporulatok összefoglaló elnevezése. A leggyakrabban, a megbetegedések felében a nyelven jelentkezik, körülbelül negyedrészt az ajkakon, illetve összesen az esetek egynegyedében az arc belső felületén, az ínyen vagy a szájfenéken.

Bár a szájüreg több pontján is jelentkezhet, a rizikótényezőket tekintve minden daganattípus hasonlít egymáshoz. Nem újdonság, hogy a dohányzás első helyen áll a rákkeltők között, a szájüregi daganatok pedig különösen előkelő helyen állnak a dohányzás lehetséges mellékhatásainak listáján. A szájrákok mintegy 80-90 százaléka közvetlen összefüggésben van ezzel a szenvedéllyel, a cigaretta mellett pedig különösen hangsúlyos a pipázás és a szivarozás káros hatása. 

Az alkoholfogyasztás mintegy hétszeresére növeli valamely szájráktípus kialakulásának lehetőségét, a dohányzás és az alkoholfogyasztás együtt pedig különösen nagy esélyt ad a daganat megjelenésére. Hogy miért? A dohányban található rákkeltő vegyületek lerakódnak a szájüregben, az alkohol pedig oldja a különböző kátrányösszetevőket, illetve a nyálkahártyát irritálva segíti a rákkeltő vegyületek felszívódását.

A rizikófaktorokat tekintve a dohány és az alkohol mögött messze lemaradva, de még mindig mérhetően szerepelnek az elhanyagolt fogak. A letört, lyukas fogazat ugyanis irritálja a nyálkahártyát, az állandó ínygyulladás pedig különösen kedvez a daganat kialakulásának.

Épp csak említeni érdemes a munkahelyi vegyi ártalmakat mint kiváltó tényezőt, hiszen a munkavédelmi előírások betartásával ez nem lehet valós veszélyforrás. A kerti szőlőben minden védőfelszerelés nélkül permetező gazdáknak ugyanakkor érdemes legalább évente szűrésre járniuk.

Mit ne láss a tükörben?

A szűrés nem jelent mást, mint hogy az ember időnként ellátogat a fogorvoshoz. A szájüregi daganatokat tekintve Magyarország az első az európai ranglistán, s ez nem utolsósorban a magyar szájhigiénia katasztrofális állapotának köszönhető. A szájápolás és a rendszeres fogászati kontroll egyben a szájrákok kiszűrését is szolgálja, hiszen minden fogorvos képes a korai stádiumú tumor észlelésére, de bizonyos jeleket még otthon, a tükör előtt is észrevehetsz. Mely tünetek azok, amiket akár te is kiszúrhatsz?
  • Tartós fekély a szájüregben. Ez természetesen nem csak daganatot jelezhet, de ha hetekig nem látod a gyógyulás jeleit, okkal gyanakodhatsz súlyosabb betegségre.
  • Fehér vagy vörös foltok megjelenése. Akár a nyelven, akár az ínyen megjelenhetnek ezek az árulkodó jelek. Ha ilyet látsz, azonnal fordulj szakemberhez!
  • A szájüreg környékén jelentkező daganatot jelzi a nyelési nehézség, illetve az idegentestérzés a nyelés során.
  • A nyelv vagy a környéke érzéketlen. Emellett intő jel lehet, ha úgy érzed, hogy a nyelved mozgatása nehezen megy, vagy enyhe fájdalommal jár.
  • Az orcák megvastagodása, illetve az állkapocs duzzanata.
Ha a figyelmeztető jeleket időben megosztod egy szakorvossal, még a rossz hír is jó lehet, hiszen korai stádiumban 80-95 százalékos gyógyulási eséllyel kezelik a szájrákokat. Ne várj a fájdalom megjelenéséig, hiszen az rendszerint az előrehaladott stádiumban jelentkezik.