Anyanyelvi angoltanár, programozó, illetve szakértő, a BBC összeállítása alapján ezek a legjobb munkakörök okos, de nem túl szorgalmas embereknek.

A BBC karrier rovata hétvégi cikkében egy összeállítást közölt internetes kommentek alapján arról, hogy melyek azok a munkakörök, melyek a legkisebb energiabefektetést igénylik, de jól lehet velük keresni. A cikk szerint - mely az egyfajta tudásbázist üzemeltető Quora kommentjeire épül - anyanyelvi angoltanárként, programozóként, illetve szakértőként kell annak dolgoznia, akinek bár megvan a magához való esze, de alapvetően lusta természettel van megáldva.

Egy designer szerint háromból egy angol tanár intelligensnek, de nagyon lustának tartja magát. A kommentező szerint Kínában például a viszonylag jól fizetett angol tanárokkal szemben – kicsit sarkosan fogalmazva – csak egyetlen követelmény van, mégpedig, hogy valamelyik angol nyelvet beszélő országba szülessenek.

A tanárok java része egyébként rugalmas munkaidőben és nem főállásként dolgozik. Akár egyéb tanulmányok, akár egy hosszabb vakáció alatt vállalnak tanári állást, és mégis annyit tudnak így keresni, mint azok a középosztálybeliek, akik 50 órát dolgoznak hetente egy életen át.

Egy másik kommentelő szerint ha valaki a munkahelyétől távol akar dolgozni, viszont jól akar keresni, akkor programozónak "kell mennie". Véleménye szerint ugyan ez egy állandó tanulást igénylő állás, de az alapproblémák folyamatosan ismétlődnek, így nem igazán nevezhető nehéznek. A jó programozó olyan kevés kódot ír, amennyit csak tud, és mégis egyike azon munkaköröknek, amelyeket a legjobban megfizetnek. Ráadásul értelmes emberekkel lehet együtt dolgozni, a befektetők pedig folyamatosan finanszírozzák az újabb és újabb fejlesztési projekteket.

Egy harmadik vélemény szerint a lusta intelligens emberek teljesen mindegy, hogy milyen területen, de érjenek el szakértői "besorolást". A szakértők ugyanis azok, akik csak a gondolataikat, illetve véleményüket osztják meg másokkal, miközben a munka "dandárját" másokra hagyják.

A lustaság egyébként nem jelent alapvetően problémát, idézi fel a cikk egy kommentelőn keresztül Bill Gatest, a Microsoft alapítóját. Gates állítólag ugyanis lusta embereket alkalmaz nehéz feladatokra. És teszi mindezt azért, mert ezek az emberek mindig a legegyszerűbb, és így a leghatékonyabb útját találják meg a feladat elvégzésének.