Kamatmentes önkormányzati kölcsönt kapnak a salgótarjáni acélgyár dolgozói, mert november óta nem kaptak fizetést, és munkanélküli ellátást sem kapnak, mert a munkaadó nem szünteti meg a munkaviszonyukat.
 

A salgótarjáni önkormányzat úgy döntött, hogy kamatmentes kölcsönt biztosít a Salgótarjáni Acélárugyár 86 dolgozójának, akik már több hónapja, a gyár leállása óta jövedelem nélkül vannak - közölte Székyné Sztrémi Melinda polgármester.

A dolgozónként 100 ezer forintos kölcsönt a Liga Szakszervezet kezdeményezte, hogy segítséget nyújtsanak azoknak az embereknek, akik munkanélküli ellátásra sem jogosultak, mivel a tulajdonos a munkaviszonyukat nem szüntette meg.

Székyné Sztrémi Melinda felidézte: a cég tavaly novemberben leállította a termelést, a közüzemi szolgáltatók megszüntették az ellátását, január 11-től pedig tulajdonosa, az alsózsolcai székhelyű Csavar- és Húzottáru Zrt. csődeljárás alatt áll. Salgótarjánban az utolsó 86 munkavállaló így nehéz anyagi helyzetbe került, egyre többen vannak közöttük, akik már a számláikat sem tudják rendezni.

A polgármester közölte: a képviselői-testület egyhangúlag fogadta el a javaslatot, hogy az önkormányzat költségvetése általános tartalékalapjának terhére fejenként 100 ezer forint kamatmentes kölcsönt biztosítsanak annak a 86 acélgyári dolgozónak, akiknek január elsejével még fennállt a munkaviszonya. A kölcsönt március 14-ig lehet igényelni és ez év végéig kell visszafizetni. Ezt segítendő felajánlották a munkanélkülieknek, hogy az önkormányzat cégeinél keresnek nekik munkát.

Az MTI megkereste a Salgótarjáni Acélárugyár anyavállalatának csődbiztosát, hogy megtudja: várható-e részükről a dolgozók munkaviszonyának - végkielégítéssel járó - rendezése és kezdeményeznek-e felszámolási eljárást. A távorati iroda nem kapott választ a kérdésekre.

A Liga szakszervezet nógrádi jogi tanácsadója, Dalmadyné Sasi Enikő megerősítette: az acélgyár utolsó munkásai november óta nem kaptak bért és mivel a tulajdonos nem volt hajlandó a munkaszerződésüket felbontani, munkanélküli ellátásban sem részesülhettek.