Amiről még nem beszéltem a tömésekkel kapcsolatban az a gyerekfogászat. Én magam részéről a gyerek szájába amalgám tömést nem tennék.
 

Ennek az az oka, hogy ma már olyan kiváló gyerek fogászati tömőanyagok vannak, különböző cementformájú anyagok, amelyekkel a tejfogakat remekül be lehet tömni. És a maradandó fogakra is olyan anyagok vannak, amik teljesen feleslegessé teszik az amalgámot a gyerek fogászatban.

Miért használjuk mégis?

Azért, mert az amalgám a legolcsóbb és jelen pillanatban társadalombiztosítási finanszírozásban erre van keret és pénz. Ma egy tömésért a társadalombiztosítási 1500 Ft-ot fizet a vele szerződésben lévő fogorvos kollégáknak.

Egy fényre-kötő tömés önköltségi ára 2-2,5 ezer Ft. Egy amalgám tömés 1000--1200 Ft-tól hozható ki. Azt kell hogy mondjam, hogy az a fogorvos kolléga, aki nem az amalgám tömést készít, az a saját zsebe ellen dolgozik ilyen szempontból. Sajnos ki kell, hogy mondjam, hogy ezek a szempontok is érvényesülnek. Nem azt akarom mondani, hogy aki amalgám tömést készít az lelkiismeretlen, vagy rossz terápiát követ. Igazából véve a saját 20 éves tapasztalatomról beszéltem most itt, és azokról az eljárásokról, amiket én használok és követek.

Még egy dologról nem beszéltünk, ez pedig a fogfehérítés. Nagyon divatos. Erre azt mondom, hogy a biológiai fogászat ilyet, hogy fogfehérítés, nem fogad el semmilyen körülmények között sem. Én saját magam is csinálok fogfehérítést, de csak egyetlen egy 10%-os fogfehérítő anyaggal, amit éjszakára használ saját magának a páciens. Miért? Egyrészt azért, mert ha én nem csinálom meg, ugyanezek az anyagok, majdnem ugyanilyen töménységben a fehérítő fogkrémekben benne vannak. Tulajdonképpen nem olyan hatékonyak, hiszen egy fehérítő fogkrém 2-3, esetleg 5 percet érintkezik a foggal. Ez a 10%-os töménység, ez olyan töménység, amit még a fog túlél, tehát nem fog elhalni a fog ettől a fehérítő anyagtól. Egyébként az egész fogfehérítésnek nagyon hasonló az alapelve, mint amikor kiszőkítünk egy hajat.

Hidrogén-preloxid alapú anyag az, ami elvonja a fogból az oxigént, és ezáltal világosodik ki a fog. Igen ám, de ezáltal, hogy elvonja az élő szövetekből az oxigént valamilyen mértékben roncsolja is azt. Ezért, megint csak a személyes véleményem, hogy 20-30%-os rendelőben használatos fogfehérítő eljárásokat én nem tartom etikailag elfogadhatónak. Még egy fontos dolog, hogy rengeteg mesterséges színezék van az élelmiszerekben. Ezt én nap, mint nap látom, ahogy a fogra lerakódik. Ennek nagy részét polírozással le lehet szedni.

Ennél már van egy korszerűbb eljárás, az un. bikarbonátos polírozás, ami azt jelenti, hogy egy szódabikarbóna anyagot viszonylag nagy nyomáson vízporlasztással a fogra fújnak és akkor ez szabályszerűen lesúrolja a fog felületére rakódott színező anyagot. A fognak az eredeti színét fogja visszaadni.

Még egy kérdés, amiről nem beszéltünk, ez pedig a gyökérkezelés. A biológiai fogászat a gyökérkezelést elveti. A mai modern fogászatban úgy gondolom, hogy a gyökérkezelést nem lehet és nem is szabad elvetni.

A jól elkészített gyökérkezelés,  akár 10-20 évet szájban lehet panaszmentesen. Az kétségtelen tény, hogy minden fognak van egy fő gyökércsatornája, vagy 2-3, attól függően, hogy kisőrlő vagy nagyőrlő fog, és számtalan oldalcsatorna. Amikor a fogorvos föltágítja ezeket a csatornákat, akkor csak a főcsatornát tudja föltágítani, az oldalcsatornákat nem. Illetve erre is van lehetőség,egy speciális eljárással,amit az Egyesült Államokban csináljnak. 1000 dollár egy ilyen gyökérkezelés. Azt egy elektromon mikroszkóp alatt csinálják, és minden oldalcsatornát külön speciális tűvel feltágítanak, mindegyiket külön-külön letömik, ez egy óriási nagy munka.

Én úgy gondolom, ha korrektül elkészítjük a gyökértömést, akkor az nem jelent a szervezet számára nagy terhet, kockázatot. Mindenképpen egy halott fogról van szó gyökérkezelés után.

A legértékesebb az élő fog. Ezért a legfontosabb, hogy próbáljuk meg a fogakat rendben tartani, legyen a legvégső megoldás a gyökérkezelés. Sajnos ez a beavatkozás sem  jelenti a 100%-os biztonságú megmentését a fogaknak. Viszont vannak olyan emberek, akiknek olyan a gyökércsatorna rendszerűk, hogy egyszerűen nem lehet eredménnyel gyökérkezelést csinálni. Nagyon ritka, de előfordul. Találkoztam olyan pácienssel, akinek mindegyik foga berobbant, a gyökérkezelés után. Viszont amire mindenkinek fel szeretném hívni a figyelmét, hogy nem mindenáron szabad megmenteni egy fogat. Vannak olyan krónikus gócok, amikor nagyobb bajt csinálok a betegnek, ha megmentem a fogát. Lehet, hogy tünetmentes lesz, de egy góc lesz a szervezetében. A gyógyítást mindig a legnagyobb körültekintéssel kell végezni.

Úgy gondolom, hogy az egész biológiai fogászat is erre épül. Olyan beavatkozásokat, olyan anyagokat próbál használni, amik a páciens számára a legkisebb terhelést jelentik, és a leghosszabb ideig tudja szervezetük  az adott tömést, pótlást, fogászati beavatkozását tolerálni, elviselni.

Ennyi volt röviden, amit a biológiai fogászatról el akartam mondani. S most nem akarok kitérni a különböző fogak és szervek kapcsolatára, mert ez már inkább a természetgyógyászat körébe tartozik. Én a magam részéről a mindennapokban ezeket a z eljárásokat szoktam használni, alkalmazni, azt mondhatom, hogy jó eredménnyel. S mióta ezekre a dolgokra odafigyelek fokozottan, azóta alig-alig van olyan páciens, akinek allergiás reakció miatt újra kellene kezelni a fogát. Úgyhogy én úgy gondolom, hogy ezekre  mindenképpen érdemes odafigyelni.
Szerző: Dr. Jámbor Endre fogászati szakorvos
Rendelő: Debrecen, Pásti utca 9
Telefon: 0630 929 3045