McConaughey elvitte DiCaprio Oscar-díját, mi mindkettőnek osztottunk volna egy-egy szobrot. Cate Blanchett lett a legjobb színésznő, a 12 év rabszolgaság a legjobb film, egyébként pedig szinte minden mást a Gravitáció vitt el. Az Amerikai botrány, a Nebraska, és a Wall Street farkasa végül semmit nem kapott. Spike Jonze írta a legjobb eredeti forgatókönyvet, a legjobb idegen nyelvű film pedig A nagy szépség.

Rekordok dőltek meg az Oscar-díjkiosztón: az Ellen DeGeneres által sebtiben összeállított csoportkép egy óra alatt a legnépszerűbb twitteres tartalommá vált. Több, mint kétmillióan osztották meg, amivel megelőzte az eddigi csúcstartó One Direction és Obama mikroblog bejegyzést.

Vannak viszont hagyományok, amiket tiszteletben tartottak. Ilyen például az, hogy bármennyire jó vagy sikeres filmet csinál is Leonardo DiCaprio, nem kaphat Oscart. A balszerencse kiterjedt A Wall Street farkasára is, egy díjat nem tudott begyűjteni. Az összes fontos jelöltről és nyertesről listánkat itt találja.

Erős nőkkel is lehet sikeres egy film

A legjobb női főszereplőt Daniel Day Lewis jelenthette be – Cate Blanchett nyert Woody Allen Blue Jasmine című filmjével. Blanchett gyönyörű. És jófej. És csodás. És okos. Ehhez nem tudunk többet hozzátenni. Minden jelölt társának (Amy Adams, Sandra Bullock, Judi Dench, Meryl Streep) mondott egy kedves szevaszt. Az akadémia és az est fényébe nem igazán illő – fogadott lánya szexuális zaklatása miatt botrányos – „WA-szót” is emlegette. Sőt. Még azt is elmondta, hogy erős nőket bemutató filmekkel is lehet pénzt keresni.

McConaughey a legjobb férfi

Megjelenésben A nagy Gatsby volt ügyes. Baz Luhrmann filmje a legjobb látványtervezésért és a legjobb jelmezért kapott díjat – és ez a rész stimmel. Ami viszont nem, az az, hogy DiCapriónak annyi öröme lehetett az idei Oscar-gálán, amennyiben a főszereplésével készült Gatsby részesült.

A legjobb férfi főszereplőnél mi komolyan lerágtuk a körmünket az izgalomtól, pedig Jennifer Lawrence jelentette be a mezőnyt és nem esett el, legalábbis itt nem. A díjért folyó, egyik legerősebb hajrában valahol elhittük, hogy nem Matthew McConaughey viszi el az Oscart, hanem DiCaprio. A nem elhanyagolható többiekkel szemben (Christian Bale – Amerikai botrány, Bruce Dern – Nebraska, Chiwetel Ejiofor -12 év rabszolgaság) pedig már korábban megmondtuk, hogy dehogyem. Lehetett volna meglepetés, mert ezen a ponton megállapítottuk azt is, hogy még sem a – Bale-nek is köszönhetően – zseniális Amerikai botrány, sem a szintén csodás Nebraska (Bruce Dern) nem kapott díjat.

Matthew McConaughey a Mielőtt meghaltam után visszahízott. Megnyugodtunk. Köszönő beszédébe ügyesen belefűzte magát az úristent és a tudományt is és elnyomta, hogy „allright, allright, allright”. A Nagy Gatsby ugyan elvitt kiegészítő kategóriákat, de DiCapriónak ezt lehet magyarázni. Mi az, amit még nem tett meg ez az ember, hogy Oscart kapjon? Korábban már ötször jelölték, tízszer Golden Globe-ra is (amit idén azért megnyert).

Az aranyat is vonzza a Gravitáció

A legjobb rendező a spanyol Alfonso Cuarón lett, filmje, a Gravitáció pedig a létező összes, másodlagos Oscar-díjat megkapta. Steven Price űrben úszós zenéje kiérdemelte a legjobb eredeti filmzenének járó díjat, de a Gravitációé még a legjobb vágás, legjobb hangeffektek és a legjobb hangutómunkáért járó díjat is. A film vizuálisan is tarolt: egyértelmű, hogy a vizuális effektekért Cuarón filmjét tüntették ki (hiszen mindent digitális utómunkával kellett egy greenboxra komponálni), és az is várható volt, hogy Emmanuel Lubezki kapja meg a legjobb operatőrnek szóló elismerést. Az Élet fája, a Ha eljön Joe Black, és Az ember gyermeke  egykori operatőre egyébként legutóbb a lehengerlő (helyenként giccses) instagramos képeivel nyűgözte le a rajongókat.

Az év filmje a Tizenkét év rabszolgaság

Miután a Gravitáció már dugig volt aranyszobrocskákkal, reménykedtünk, hogy a legjobb filmnek járó elismerést már azért mégsem az űrkatasztrófafilm teszi zsebre. Így is történt, a másik várományos, a 12 év rabszolgaság lett 2013 mozifilmje az amerikai akadémia döntő többsége szerint. Steve McQueen filmje persze újabb bőrt húz le a rabszolgaságot megemésztő történelmi filmekről, ám egy rendkívül egyedi, az unalomtól távol álló, midcult filmről van szó, amelynek ereiben McQueen húsbavájó őszintesége, hihetetlen dramaturgiai érzéke csörgedezik. Így a mindent elsöprő díj teljes mértékben érthető, még akkor is, ha a Wall Street farkasát, és az Amerikai botrányt is maga mögé utasította. A 12 év rabszolgaság egyébként a legjobb adaptált forgatókönyvnek járó elismerést is elvitte.

Díjat kapott a leginkább zavarban lévő női szereplő

A legjobb női mellékszereplőt Christoph Waltz jelenthette be a show félidejénél: a szobrot az estét meghatározó, a meghatódottságtól tényleg nehezen beszélő Lupita Nyong’o kapta. Neki még azt is megbocsátjuk, hogy beszédében használta az álom szót.

Nyong’o-val kapcsolatban távolról sem az a legérdekesebb, hogy nemrég United Colors of Lupita néven megosztotta ruháit a szivárvány összes színében. A menők menőségének csarnokába újonnan bekerülő színésznő Mexikóban született, de Kenyában nőtt fel. Egyben modell is (épp a Miu Miu arca), de ez még nem igazán meglepő. Nyong’o 2009-ben maga írta, rendezte és végezte a producer feladatait az In My Genesis című dokuban. A film nyolc albinó kenyai helyzetét követi egy fekete társadalomban. Nyong’o a Yale-en tanult drámát – beszédében iskolájának is hálálkodott. Meg persze mindenkinek a stábból.

Lupita hátát a 12 év rabszolgaságban konkrétan szanaszét korbácsolják, csak azért, mert a szomszéd földesúrtól szappant hozott, hogy legyen mivel mosdania. Lupita karaktere a teljes kilátástalansággal egyenlő, Steve McQueen a tehetetlenséggel agyonvert rabszolgasors minden velejáróját Lupitába kényszerítette. Félelmetes módon.

Nálunk is fellép nyáron a legjobb férfi mellékszereplő

A Volt fesztivál örülhet – lehet  mondani, hogy Oscar-díjas arc jön Sopronba. Jared Leto köszönőbeszédében lenyomta a Dream of Californicationt, a mamának kampányolt, meg azért bandájának is – Thirty Seconds to Mars – ahol az elmúlt években rocksztárkodott. Azért ez sima győzelem volt. Filmje, a Mielőtt meghaltam erős hat jelöléssel indult az estének.Az akadémia zabálja azokat a munkákat, amiért valaki valamilyen komoly testi változáson megy át.

Leto megköszönte az anyukájának, aki nagyon fiatalon lett anyuka, és nehéz gyerekkora volt. A lényeg, hogy valósítsd meg az álmaidat. Még sosem kapott Oscart, de valószínűleg évek óta készült erre a beszédre.

Animáció, külföldi

Sokak szerint az újra életre kelt, klasszikus Disney-meséről van szó a Jégvarázs esetében, amely királylányos, musicales lett, és természetesen a szeretetről szól. Hollywoodnak is ez tetszett a leginkább, elnyerte a legjobb animációnak járó elismerést, illetve a legjobb betétdal is a Jégvarázsé lett.

A legjobb idegen nyelvű filmek között A nagy füzet helyett díjat nyert A nagy szépség (kritikánk itt). Nem örülünk, a Vadászatnak kellett volna megkapnia. Az Oscart ékes angolsággal köszönte meg Paolo Sorrentino rendező. Megköszönte Rómának, Diego Maradonának és persze Fellininek.