A rezsicsökkentés végrehajtásával összefüggő módosító javaslat általános vitájával folytatta munkáját kedden a parlament.

Fidesz: a rezsicsökkentés kiterjesztése és a tájékoztatás kibővítése a cél


A rezsicsökkentést, kiteljesítését, az azzal kapcsolatos tájékoztatás kibővítését valamint tovább a fogyasztóvédelmi rendszer további erősítését nevezte meg célként a rezsicsökkentés végrehajtásával összefüggő módosító javaslat általános vitájában az indítványt benyújtóként ismertető Németh Szilárd (Fidesz).
A politikus azt mondta, rengeteg lakossági javaslatot és szakmai észrevételt kaptak, amelyeket most a javaslatban foglalnak.
Eddig a villamos energia ellátásról szóló törvény nem, illetve nem pontosan határozta meg a villamosenergia-fogyasztó definícióját, amit most kiterjesztenek a közös használatú helyiségekre is - jelentette ki. A lakótelepi házak jogosultak lesznek az egyetemes szolgáltatás keretében a liftek üzemeltetésére is szerződést kötni - mondta. Ez azt jelenti, hogy 2014 január 1-jétől itt is húsz százalékkal olcsóbban lehet hozzájutni a villamos energiához - emelte ki.
Az önkormányzati bérlakások esetében a jövő évtől kötelező lesz továbbszámlázni a rezsicsökkentést a bérlőknek - hangsúlyozta.
A visszajelzések alapján azt tapasztalták, hogy a lakószövetkezeti elnökök vagy a társasházkezelők általában nem tájékoztatják az embereket arról, hogy azokban a helyiségekben, amelyek fogyasztását vagy közös költségeit a lakók együtt fizetik mennyit spóroltak a rezsicsökkentés miatt - ismertette meglátásukat. A jogszabályban ezért ezt a tájékoztatási kötelezettséget is előírják - hangsúlyozta. Hozzátette, február 15-ig ezt összesíteni kell és teljes rezsicsökkentésről tájékoztatást kell adni a ház lakóinak. A képviselő arra is kitért, hogy habár eddig nem volt előírva a tájékoztatási kötelezettség, de véleménye szerint a törvény szelleméből az már korábban is következett. Emiatt "ezt gyakorlatilag ki fogjuk kényszeríteni" - szögezte le a politikus, aki felhívta a figyelmet, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrzési és büntetési jogköröket is kap az ügyben. Nagyon fontos definícióként bele kellett foglalni a törvénybe, hogy a rezsicsökkentés alapjának a lakossági végszámlát kell tekinteni és abból kell a szabályok által meghatározott százalékot levonni - folytatta a képviselő.
A jövőben azoknak a szolgáltatóknak, amely több megyét vagy az országot lefednek, megyénként kell alkalmazni a fogyasztóvédelmi referenseket, akiknek a képzéséről is gondoskodni kell. A hozzájuk érkezett kérésekből kiemelte, hogy a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége jelezte, hogy a vízszámlákon meghatározott színkódok nem teszik lehetővé, hogy azt a gyengénlátók is el tudják olvasni, ezért egy új színkódot határoztak meg. A súlyosan látássérültek érdekében olyan számlákról is egyeztetnek, amelyeken Braille-írással is feltüntetik majd az információkat.
A Magyar Posta jelzése miatt a címzésben a korábban javasolt Times New Roman betűtípus helyett Arielt fognak használni - mondta végül.

MSZP: az alapvető problémákat nem kezeli az előterjesztés

Józsa István azt mondta, hogy az előterjesztés jelentős része a korábbi szabályozási hibák korrekciója, de az alapvető problémát nem kezeli, hogy a rezsicsökkentés társadalmi szempontból igazságtalan, csak a vagyonosabb, nagyobb keresetű fogyasztók járnak jól, a szerényebb keresetűeknek csak morzsák jutnak. Az árcsökkentés kiterjesztését támogatják, így azt is, hogy az önkormányzati bérlakásokban is érvényesüljön. Kritizálta ugyanakkor a javaslat másik részét, hogy a társasházi, lakásszövetkezeti képviselők kötelesek hirdetni "a Fidesz nagyságát és jóságát", és értesíteni a lakókat a rezsicsökkentés eredményeként elért társasházi megtakarításokról. Ha nem a mellüket akarnák döngetni, tudhatnák, ezt minden közös képviselő saját érdekében megcsinálja. Az öndicséret azonban büdös - fogalmazott az ellenzéki politikus, aki érdekesnek találta, hogy ebben a törvényben definiálják, mi is az a rezsicsökkentés. 
A fogyasztóvédelmi referens jól hangzik, de szerinte a nem lakossági fogyasztókkal összefüggő tevékenység esetén nehéz látni mi is az értelme. Kitért arra, az lesz a feladata, hogy a vállalatnál rendezvényeket szervezzen "a kormány dicsőségére." Szerinte ez visszataszító, majd jelezte: módosító javaslatokkal kívánnak élni, kiegészítve az élelmiszerek áfájának és az üzemanyagoknál a jövedéki adó adócsökkentésével.


Jobbik: a visszavásárolt közszolgáltatások négyötödös védelem alá kellene helyezni

Apáti István arról beszélt, hogy rengeteg "rezsihazugság" társul a Fidesz rezsiharcához. Kiemelte: az alapokat kellene megszilárdítani, és azokat a közszolgáltatási szektorokat, amiket visszavásárolt az állam, négyötödös alkotmányos védelem alá kellene helyezni. Különben akármilyen színű kormány alakul, megtörténhet, hogy akár belföldi oligarcháknak, akár külföldieknek ismét eladhatják ezeket - fejtette ki.
Hozzátette: a közműszolgáltatók előtt számos kiskapu van, hogy a rezsicsökkentés kedvező hatásait visszavegyék. Azt a parasztvakítást be kell fejezni, hogy 20 százalékkal több marad az embereknél - jegyezte meg a jobbikos politikus. Meg kellene vizsgálni azt is, hogy a 2010 óta felszerelt mérőberendezésekkel tudtak-e manipulálni a szolgáltatók - mondta, s feltette a kérdést, hogy a fenntartási, karbantartási kötelezettségeiknek eleget tesznek-e. Megígérhetik lassan a negatív rezsit is, hogy választásokat nyerjenek, de ha a fenti problémák így maradnak, az egészet ki lehet hajítani az ablakon - mutatott rá. Jelen pillanatban legjobb esetben is nullszaldós ez a történet - jegyezte meg, és szóvá tette, hogy az alapvető élelmiszerek áfának csökkentésére vonatkozó javaslatukat lesöpörte a kormányoldal az asztalról.