A napokban egy internetes fórumon felvetődött az Autonómia kérdésköre, azon belül is az, hogy Autonómia-központ Hálózatra lenne szükség Magyarországon. A kérdéskört az Erdélyi Autonómia Oldala Vetette fel, amelynek rövid keresgélés után, meg is találtam a Vezető szerkesztőjét és megalapítóját, akik azonnal billentyűzet-végre is kaptam.

Az Erdélyi Autonómia Oldalának szerkesztője Bencze Attila kérdésemre kifejtette, hogy az Erdélyi Autonómia Törekvéseket nem csak Erdélyben kívánják segíteni, hanem az anyaországon belül is. Éppen ebből eredően Attila arra vállalkozott, hogy debreceni központtal létrehoz egy az ország több városában is székhellyel bíró autonómia-központ hálózatot, amelynek célja többek között az Autonómia törekvések kérdéskörének megvitatása, az autonómiához vezető hosszú küzdelem kivívása lesz.


Attila kifejtette: az autonómia központok gócpontjainak vezetői személyében olyan produktív, társadalmi szervezésre alkalmas személyeket keresünk meg, akik az autonómia kérdésekben képesek társadalmi Önszerveződést generálni a civil közösségek körében.

Az autonómia központokat egyelőre semmiféle háttérhatalmi, politikai és gazdasági szervezet nem támogatja. Az autonómia mint úgy mindannyiunk ügye, ahogy azt az ez ügyben folytatott társadalmi önszerveződések is bizonyítják.

Nem zárjuk ki annak lehetőségét, hogy esetenként egy-két politikai párt, netán gazdasági intézmény támogatását ne fogadnánk el, a szórólapok, filctollak és az aláírás gyűjtési ívek járulékos költségeinek fedezeteként. Viszont kizártnak tartjuk azt, hogy az Autonómia ügyének megoldását valamely politikai párt fennhatósága alá helyezzük.

Beküldte: Szalai Tünde