Az áfacsalások kivizsgálásáról, a földvásárlási moratórium esetleges meghosszabbításáról, az egykulcsos adó határairól, a baloldali kampányról, valamint a devizahitelesek ügyéről szóltak a napirend előtti felszólalások az Országgyűlés hétfői ülésén.


Ezt megelőzően a képviselők egyperces néma felállással adóztak a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emlékének. Kövér László házelnök emlékeztetett: a parlament májusban nyilvánította november 25-ét az emléknapjukká.

Az LMP kivizsgáltatná az áfacsalásokat

Szél Bernadett (LMP) kivizsgálná az áfacsalásokkal kapcsolatos adóhivatali mulasztásokat. Feltette a kérdést: kik akadályozzák a Házban az ügy kivizsgálását?
Elmondta, újabb ellenőr állítja, hogy vizsgálatokat állítottak le a NAV-nál és felszámolták az áfacsalók leleplezésére szolgáló elitcsapatot is. Eközben a kormányoldal politikusai "lapítanak" - mondta, beszédesnek ítélve a "kétharmad hallgatását". Szerinte egyébként a szocialisták is össze-vissza beszélnek.
Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági tárca államtitkára szerint nem tekinthető "lapításnak", hogy a sajtóhír után a tárca elrendelte a NAV-nál a vizsgálatot. Közölte: az informatika már van olyan fejlett, hogy lehetővé teszi az elemzés három napon belüli elvégzését. Ebben megállapították: a kockázatos ügyfeleknél több vizsgálat is folyt.
Emlékeztetett, hogy az adóhivatalból kilépett munkatárs megtette a feljelentést, így annak tisztázása az ügyészség feladata.

A Jobbik meghosszabbítaná a földvásárlási moratóriumot

Vona Gábor (Jobbik) a földvásárlási moratórium meghosszabbítása mellett érvelt. Ismertette a bolgár parlament döntését, amelynek értelmében meghosszabbítanák országukban a külföldi földszerzés korlátozását. Mint mondta, pártja határozati javaslatot nyújtott be erről, emellett nemzetközi szövetség építését szorgalmazta.
Emlékeztetett: Magyarországon jövőre telik le a moratóriumra vonatkozó tíz év, szerinte azonban a kormány "alibizik", tétlen és tehetetlen. 
Budai Gyula, a vidékfejlesztési tárca államtitkára csúsztatásnak minősítette a bolgár példát, mivel az ország 2007-ben, vagyis három évvel Magyarország után csatlakozott az unióhoz, és még nem használták ki a moratórium tíz évre hosszabbításának lehetőségét.
Az elfogadott földtörvény kizárja a jogi személyek földvásárlását - mondta, majd felsorolta azokat az intézkedéseket, amelyeket egyéb jogszabályokba épített be a kormányoldal a spekulatív földvásárlás megakadályozására.

A MSZP az egykulcsos adót bírálta

Mesterházy Attila (MSZP) szerint mind társadalmilag, mind gazdaságilag megbukott az egykulcsos adó. Szólt a Századvég egyik kutatója által, de nem a gazdaságkutató megrendelésére írt tanulmányról, amely szerint a legkevesebbet kereső 2,5 millió munkavállaló adója átlagosan 75 ezer forinttal emelkedett, az alsó héttized adóterhelése 130 milliárd forinttal emelkedett, míg a leggazdagabb 10 százaléké 500 milliárd forinttal lett kevesebb.
A tanulmány szerint az adóteher-csökkenés 74 százaléka a gyermektelen leggazdagabbak zsebébe került. Szerinte mindezt súlyosbítaná a 9 százalékos adóra tett miniszterelnöki utalás.
Cséfalvay Zoltán kijelentette: az szja-nak nem feladata a társadalmi egyenlőtlenségek kezelése. Szerinte az az adórendszer igazságos, amely mindenkit bevon a közteherviselésbe, ugyanakkor nem bünteti azt, ha valaki előrelép. Közölte: a jelenlegi adórendszer mindkét kritériumnak eleget tesz.
Azt mondta: az adórendszer elősegíti a növekedést, a beruházásokat, növeli a fogyasztást és csökkenti a szürkegazdaságot. Hozzátette: a szocialisták már a bruttó 300 ezer forintot keresőket is magasabb adóval sújtaná.

KDNP: a baloldal lejáratással kampányol

A kampány elkezdődött - jelentette ki Harrach Péter kereszténydemokrata felszólaló, aki szerint a baloldal kampánystratégiája az, hogy lejáratással, démonizálással próbálja tönkretenni ellenfelét.
Az október 23-ai eseményekről szólva közölte: a baloldalon kiabáló tömeggel, civakodó szónokokkal és a másik oldal gyalázásával ünnepelt. Feltette a kérdést: mit kezdenének a hatalommal? Hogyan szabhatna egységes irányt az országnak azok, akik most is csak civakodnak a hatalom megszerzéséért? - fűzte hozzá. 
Rétvári Bence, az igazságügyi tárca államtitkára szerint a választás népszavazás lesz a bankadóról, a külföldi vagy a magyar cégek támogatásáról, a szociális üdültetésről, a közmunka és a munkanélküliség közötti választásról és a családi típusú adózás megőrzéséről.
Azt mondta: akik egyszer már szétverték Magyarországon a jól működő család- és otthontámogatási rendszert, azok megteszik még egyszer.

A Fidesz üdvözli a Kúria jogegységi eljárását a devizahitelek ügyében

Gulyás Gergely fideszes képviselő azt mondta: a kormány elkötelezett, hogy teljes körű megoldást találjon, ezért üdvözli, hogy a Kúria elindította jogegységi eljárását a devizahitelek ügyében.
Szerinte nagy felelőtlenség volt engedni, hogy olyan devizában - túlnyomó részt svájci frankban - hagyták az eladósodást a szocialista kormányok, amelynek árfolyamára semmilyen hatása nincs az országnak.
A múlt heti versenyhivatali döntésről szólva közölte: a bankok jogellenesen működtek együtt a végtörlesztés akadályozására.
Rétvári Bence szerint Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon azért hunyt szemet a devizahitelezés jelentős növekedése felett, mert a következményekkel nem törődve, ebben látták a gazdasági növekedés motorját. Kifogásolta, hogy a korábbi miniszterelnökök ugyanakkor semmit nem tettek a konstrukció ellen vagy az általa okozott problémák megoldásáért.
Ha megszületik a döntés, törvénymódosítással reagál arra a kormányzat - mondta.