Bő negyven oldalon keresztül módosítja az utolsó pillanatban – zárószavazás előtti módosító javaslatként – benyújtott törvénycsomagjával a kormány a saját 180 oldalas adótörvény-pakkját – írja a Napi.hu
 

A lap szerint szigorítaná a kormány a dohánysodrók, cigarettapapírok forgalmazását, adómentesen adhatóvá válik viszont a belépőjegy a sportrendezvényekre, és kiterjesztik a társasági adókedvezményt a színházakra és a filmgyártókra is. A 42 oldalas javaslat összesen 87 ponton írja át az adótörvényeket.

Tovább növelik a társasági adókedvezményeket. Az Orbán-kormány találmánya a látványcsapatsportok támogatása az adóbevételekből – az erre fogékony cégek támogatásai 2014-ben már 50 milliárd forintot is elérik az NGM becslése szerint, vagyis az adókedvezményt igénybe vevő cégek ennyi adót nem fizetnek be az államnak, hanem azt sportegyesületeknek utalják. A kormány mostani módosításával ezt a kedvezményt kiterjesztené filmgyártók és előadó-szervezetek (színházak) támogatására is, némi megkötéssel.

Szigorodnak a jövedéki adó dohánytermékere vonatkozó előírásai is: így a cigaretták gépi töltésére alkalmas berendezést – vagy akár "nagyobb kapacitású kézi eszközöket" – csak adóraktári engedéllyel rendelkező cégek számára lehet értékesíteni. Ezzel akarja az állam az elejét venni az adóelkerülésnek. További szigorítás, hogy a dohány exportja, kivitele, tárolása is engedélyköteles tevékenység lesz a jövőben – olvasható a Napi.hu cikkében.