Részletes vitákkal, az egyes szociális intézmények elektronikus engedélyezési eljárásával kapcsolatos törvények módosításáról szóló általános vitával, valamint napirend utáni felszólalásokkal ért véget a parlament hétfői ülésnapja nem sokkal éjfél előtt.

A napirenden három részletes vita szerepelt, de a drogstratégiáról, illetve termőföldről szóló javaslatok vitájában nem alakult ki érdemi vita, a hegyközségekkel kapcsolatos javaslat vitájában pedig nem volt felszólaló.

Elektronikus úton engedélyeztetnék a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatókat

A kormány tervei szerint december elsejével a jelenlegi papíralapú engedélyezési folyamat helyett elektronikus rendszert vezetne be a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók esetében. Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális államtitkára hétfő éjjel a parlamentben elmondott expozéja szerint az új engedélyezési eljárásban elektronikus úton kell majd beadni a szükséges dokumentumokat, és a határozatot is elektronikus formában kapják meg az érintettek.

A lépés az államtitkár szerint elősegíti az adatok hatóságok közötti áramlását, gyorsítja az ügyintézést és biztosítja az adatok nyilvánosságát. Jelezte, hogy a nyilvántartásba vételi eljárás során első fokon továbbra is a kormányhivatalok szakigazgatási szervei járnak el, másodfokon pedig a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal lesz az illetékes.

A törvényjavaslat rögzíti, hogy mely adatok nyilvánosak, milyen személyes adatokat kell megadni a regiszterben, illetve azt is, hogy a nem nyilvános adatokhoz ki férhet majd hozzá. Ez év december elsejétől már csak ebben az új rendszerben lehetne engedélyt kiadni, míg a már meglévőket 2014. június 30-ig kell a regiszterben rögzíteni, július elsejével pedig bevezetik az elektronikus eljárási kötelezettséget.

Az általános vitában a fideszes Rónaszékiné Keresztes Monika megismételte az előterjesztés főbb pontjait.

A szocialista Varga László jelezte, hogy már hónapokkal ezelőtt a Ház elé kellett volna terjeszteni egy átfogó javaslatot, és akkor az érintetteknek több idejük lenne az átállásra. Emiatt módosító javaslatában kezdeményezte, hogy január elsejétől vezessék be az új rendszert.

Ezt követően az elnöklő Ujhelyi István lezárta az általános vitát.

Napirend utáni felszólalások

Az ülésnapot napirend utáni felszólalásokkal zárták. Balázs József (Fidesz) az új hegyközségi rendszerről beszélt, Bányai Gábor (Fidesz) az 55 éve mártírhalált halt Szobonya Zoltán ügyvédről, Jámbor Nándor (Jobbik) a pákozdi csatáról emlékezett meg. Suhajda Krisztián (Jobbik) a Vitézi Rend támogatására kérte a kormányt, Kiss Sándor (Jobbik) pedig a legfőbb ügyész 1992-es, a "guruló dollárok-ügyben" keletkezett egyik levelét olvasta fel Velünk élő történelmünk című felszólalásában.

Ujhelyi István a felszólalást követően nem sokkal éjfél előtt lezárta a hétfői ülésnap tárgyalását. A képviselők kedd reggel 9 órakor folytatják a munkát.