A legfőbb ügyésznél kérdezett rá a Csatáry Lászlóval kapcsolatos molinó ügyében a nyomozás megszüntetésére Steiner Pál (MSZP) az Országgyűlés hétfői ülésén. A képviselő választ várt a többi közt arra: az ügyészség miért nem indított hivatalból eljárást.

MTI -  Steiner Pál (MSZP) arra emlékeztetett, hogy bár a Ferencváros szurkolói "In Memoriam Csatáry László" molinót feszített ki, amely miatt a labdarúgó szövetség is 800 ezer forintos büntetéssel illette a csapatot megbotránkoztató transzparens kihelyezése és rasszista megnyilvánulás miatt, a rendőrség mégis megszüntette a nyomozást.

Felelevenítette azt is: az ügyben írásbeli kérdést intézett a legfőbb ügyészhez, aki feljelentésként értékelte a kérdést, így került az ügy az illetékes ügyészséghez, majd az illetékes rendőrséghez.

Kifogásolta, hogy a megszüntető  döntést a sajtóban olvasta, az indoklást pedig nem ismeri.

Azt kérdezte: miért nem indított az ügyészség hivatalból eljárást és miért minősítik a képviselői kérdést feljelentésnek?

Arra is választ várt: mi lesz ezután a lelátókon?

Polt Péter legfőbb ügyész elmondta: a hivatalból való eljárás kötelezettsége az ügyésznek, ha tartalma szerint feljelentésről szóló levelet kap. A feljelentés-kiegészítés során dokumentumokat szereztek be - közölte, hozzátéve: az eset körülményeiből az derült ki, hogy a molinó 10 másodpercig volt kifeszítve, és nem kísérte olyan szurkolói magatartás, amely alkalmas lenne riadalomkeltésre.

Ezért állapította meg a bűncselekmény hiányát a rendőrség - fűzte hozzá, azzal együtt: nem tudja, hogy a képviselő erről miért csak a sajtóból értesült, a határozat szerint ugyanis erről Steiner Pált is értesíteni kellett volna.

A képviselő viszonválaszában azt mondta: a legfőbb ügyésznek nem ilyen választ kellett volna adnia. Szerinte Polt Péter kikerülte a választ, a szélsőségesekkel szembeni fellépésre jogosító politikai mandátum hiányában, mivel "az önt megválasztó kormánypártok számítanak a szélsőségesek szavazatára".

Polt Péter azt mondta erre: egyetlen mandátuma van, a törvény. Az ügyészség elrendelte a határozat hivatalból történő felülvizsgálatát, ezt meg fogja tenni - fűzte hozzá.