Négy népszavazási kezdeményezést utasított el a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfő esti - nem sokkal megalakulása után - tartott budapesti ülésén.

A Patyi András elnökletével működő testület első - nyilvános - ülésén egy magánszemély négy beadványát tárgyalta, ám valamennyi esetében egyhangúlag megtagadta az aláírásgyűjtő ívek hitelesítését.

Az első két kezdeményezést azért utasították el, mert a kérdéseket nem találták egyértelműnek, mindkettő a deviza alapú hitelek visszafizetésének könnyítését célozta.

A másik két kérdés hitelesítését azért tagadták meg, mert az NVB szerint azok az alaptörvényben tiltott tárgykört, nemzetközi szerződésbeli kötelezettséget érintettek.

Az NVB az ülésen határozott arról is, hogy elrendeli "A Víz és a szennyvízhálózat emberi jog!

A Víz egy nyilvános jó, nem árucikk!" című az Európai Bizottság által 2012. május 10-én nyilvántartásba vett európai polgári kezdeményezés 2013. május 10-éig gyűjtött támogató nyilatkozatai aláírásának tételes ellenőrzését, valamint a 2013. május 11. és 2013. szeptember 20. között gyűjtött aláírások megszámlálását.

Az NVB felkérte az NVI-t, hogy gondoskodjon az aláírások ellenőrzéséről, illetve megszámlálásáról, és az arról készített jelentést december 13-ig terjessze a Nemzeti Választási Bizottság elé.